Salon Expozițional Academician Basarab Nicolescu
Colecția „Academician Basarab Nicolescu”
Colecția donată de Basarab Nicolescu grupează lucrări și volume semnate de academician, ce conțin o parte valoroasă a contribuțiilor sale științifice și cărți, documente și însemnări ale generației exilului cultural românesc. Edițiile bibliofile și autografele personalităților exilului sunt de referință pentru patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Dintre revistele donate se remarcă „3e Millénaire”, „Limite” sau „The Little Review” publicații de anvergură internațională, cu importante semnificații pentru cultura română din exil. Extrasele din presă, corespondența dintre acad. Nicolescu și importante personalități străine, dosarele personale ale academicianului, materialele multimedia, albumele cu fotografii, dar și cele peste 100 de afișe cu și despre personalități ale exilului românesc întregesc această colecție inedită.
Salon Expozițional „Exilul românesc din Parisˮ
Colecția „Leonid Mămăligă”
Colecția „Leonid Mămăligă” reunește sute de cărți și reviste ale exilului românesc publicate în mai multe țări. Acestora li se adaugă o vastă corespondență, purtată de cunoscutul animator și amfitrion al exilului românesc din Paris cu diverse personalități culturale, dar și cu numeroase edituri, precum și manuscrise originale importante semnate de Leonid Mămăligă, între care „Revoluție culturală” și „Poveste cu țigani”. Alături de acestea, în colecție se regăsesc eseuri, extrase de presă, traduceri și însemnări olografe, broșuri, precum și documente și fotografii din arhiva prozatorului.
Arhiva „Cenaclului de la Neuilly”
Arhiva „Cenaclului de la Neuilly”, existentă în fondurile Muzeului Cărții și Exilului Românesc, conține mărturii scrise (manuscrise, extrase, documente juridice și administrative, înscrisuri, însemnări olografe, corespondență etc.) ale activității creatoare desfășurate sub grija promotorului cultural al exilului francez, Leonid Mămăligă.
Arhiva „Asociației HYPERION”
Centrul de promovare a cărții românești în exil – HYPERION, printre ai cărui membri fondatori se numără oameni de cultură consacrați ai exilului românesc, cu scrieri ce pot fi regăsite în fondurile Muzeului Cărții și Exilului Românesc (Victor Cupșa, Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Ștefan Lupașcu, L. M. Arcade, Basarab Nicolescu, Cicerone Poghirc), a fost constituit în Franța cu scopul principal de distribuție a cărții românești în exil. Arhiva „Asociației HYPERION” adună varii documente, manuscrise, scrisori sau machete de ziar cu însemnări olografe ce descriu munca de culise a eforturilor de răspândire a creației culturale românești în exil.
Colecția „Cicerone Poghirc”
Colecția reputatului lingvist și indoeuropenist Cicerone Poghirc, donată Muzeului Cărții și Exilului Românesc în 2017, conține materiale tipărite, vechi și valoroase, în limba latină, începând cu 1820, manuscrise și însemnări, o serie de dicționare în limba română, dar și în diverse limbi străine, dicționare bilingve, exemplare din presa românească din exil, un inedit fond ce cuprinde corespondența lui Cicerone Poghirc cu nume de seamă din perioada exilului, dar și albume cu fotografii.
Colecția „Aurora Cornu”
Colecția „Aurora Cornu” conține cărțile scriitoarei, publicate în limba franceză, volume din biblioteca personală, manuscrise inedite, precum și pagini de jurnal.
În materialele donate regăsim o vastă corespondență de familie, dar și fotografii din arhiva personală, care o surprind pe Aurora Cornu în diverse ipostaze profesionale și familiale.
Colecția conține, de asemenea, înregistrări audio-video realizate pe diferite suporturi multimedia, mărturii ale activității cinematografice
Colecția „Miron Kiropol”
Colecția scriitorului și pictorului Miron Kiropol, stabilit în Franța în anul 1968, a ajuns la Craiova prin bunăvoința soției sale, Elisabeth Kiropol-Bonvarlet în vara acestui an.
Colecția cuprinde numeroase cărți din biblioteca personală a scriitorului, evidențiate fiind cărțile pe care scriitorul le-a iubit, dar și cărțile acestuia, printre care se regăsește volumul de versuri Jocul lui Adam(1967), unul dintre cele trei volume publicate până la plecarea din țară, dar și obiecte personale, fotografii, corespondență cu personalități din țară și din exil, manuscrise și tablouri semnate de Miron Kiropol.
Colecția „George Banu”
Colecția reputatului teatrolog și eseist George Banu, distins pentru opera sa critică și publicat de edituri de prestigiu din țară și străinătate, se alătură fondurilor deja existente în Muzeul Cărții și Exilului Românesc începând cu 2022. Fondul documentar se remarcă prin spectrul divers de materiale pe care le conține și ce conferă, în egală măsură, o viziune de ansamblu asupra peisajului teatral la interferența cu viața culturală din exil, de la manuscrise inedite, corespondență, volume de carte, reviste și ziare, până la fotografii, casete audio și casete video.
Colecția „Bujor Nedelcovici”
Colecția romancierului și dramaturgului Bujor Nedelcovici, se remarcă prin numeroasele manuscrise ale operelor sale și, în egală măsură, prin varietatea și multitudinea volumelor de carte de literatură română și străină. La fel de semnificative, cu precădere pentru conturarea unei imagini de ansamblu asupra vieții culturale din exil a scriitorului român, sunt dosarele cu extrase din presa română și internațională și corespondența, dar și fotografiile care se regăsesc în colecție. Recenziile de film și diversele materiale audio-video vin în completarea fondului „Bujor Nedelcovici”.
Colecția „Constantza Buzdugan”
Fondul ce poartă numele artistei Constantza Buzdugan, se constituie într-o valoroasă și inedită bibliotecă de artă, din care fac parte cu precădere sculpturi, dar și desene și schițe semnate de artistă. Pieselor de artă li se alătură mărturii scrise ale vieții artistice din exil a Constantzei Buzdugan, concretizate în cărți, manuscrise, dar și fotografii și documente din arhiva personală a renumitei sculptorițe.
Colecția „Paul Barbăneagră”
Colecția ce poartă numele regizorului de film documentar și scenaristului Paul Barbăneagră conține o serie de fotografii inedite ce surprind ipostaze din viața personală și profesională a cineastului, dar și momente ilustrative ale întâlnirilor sale cu diverși oameni de cultură reprezentativi pentru exilul românesc. Acestora li se alătură dosare ce conțin documente variate și extrase de presă, revelatoare în ceea ce privește parcursul filmografic al lui Paul Barbăneagră, care se constituie în veritabile mărturii ale vieții sale culturale din exil.
Colecția „Nicolas Adam”
Colecția „Nicolas Adam” se alătură celorlalte ansambluri muzeale dedicate exilului cultural românesc printr-un fond documentar cuprins din volume de carte, corespondență, manuscrise, precum și dintr-o serie de materiale cu conținut variat ce vin în sprijinul conturării unui tablou complet asupra vieții creatoare din exil a artistului. Acestora li se adaugă opere de artă valoroase, dar și un fond fotografic inedit.
Colecția „Victor Cupșa”
Colecția artistului francez de origine română Victor Cupșa conține o serie de obiecte de artă și un fond documentar ce cuprinde corespondență, afișe, cărți, publicații periodice și cataloage de expoziție. Tablourile valoroase ce poartă semnătura cunoscutului artist de avangardă Victor Cupșa, pictura în acuarelă pe hârtie, serigrafia cu titlul „Fereastră” și, deopotrivă, desenele din colecție stau mărturie activității intens creatoare a donatorului.
Salon expozițional „Exilul românesc din Spaniaˮ
Colecția „Vintilă Horia”
Colecția cuprinde un vast fond de carte, scrise majoritar în limbă străină, printre care se numără primele ediții în limbile originale ale operelor lui Vintilă Horia și traducerile acestora. Acestora li se adaugă dosare ce conțin manuscrise, însemnări inedite, extrase de presă și documente, numeroase fotografii și bogata corespondență a autorului cu diferite personalități ale exilului. Colecția include și obiecte personale ale scriitorului, precum și piese de mobilier din locuința sa.
Salon Expozițional „Exilul românesc din Canada și Statele Unite ale Americiiˮ
Colecția „Corneliu Șerban Popa”
Colecția artistului Corneliu Șerban Popa dă formă unui valoros și expresiv fond documentar și de artă. De la cele peste 200 de sculpturi în sticlă, statui, tablouri și icoane realizate de Corneliu Șerban Popa de-a lungul timpului, până la cele peste 100 de volume reprezentând fondul de carte, albume cu fotografii, afișe și programe de expoziții, dosare cu documente și schițe, precum și câteva obiecte de mobilier, donația se înscrie în direcția unei autentice fresce documentare în ceea ce privește viața artistică din exil.
Colecția „Andrei Codrescu”
Fondul poetului și prozatorului Andrei Codrescu, stabilit în Statele Unite ale Americii, cuprinde mărturii scrise ale vieții culturale din exil, în special cărți în limba engleză, multe dintre ele fiind publicații sau traduceri ale operelor sale. În plus, în această colecție se regăsesc periodice, reviste și ziare în limbă străină, dar și dosare ce conțin materiale diverse, de la desene, fotografii personale, fotografii-portret, cărți de vizită, broșuri și afișe de la evenimente importante ce descriu activitatea științifică a scriitorului, până la manuscrise și corespondență despre receptarea unor texte literare.
Colecția „Andrei Șerban”
Colecția regizorului Andrei Șerban însumează un bogat fond documentar din domeniul teatrului și al operei. Acoperind peste jumătate de secol, colecția include înregistrările a zeci de spectacole puse în scenă de Andrei Șerban în lumea întreagă, peste 1000 de fotografii personale sau care surprind momente din timpul spectacolelor ori de la repetiții, afișe ale acestor spectacole, caietele sale de regie, notițe cu indicații regizorale, precum și corespondență purtată cu mari nume ale teatrului internațional. În fondul „Andrei Șerban” se mai găsesc numeroase cărți, periodice, dosare ce conțin cronici de spectacole, broșuri și extrase din presă, precum și obiecte personale ale regizorului român.
Colecția „Cezar Vasiliu”
Colecția distinsului teolog român cuprinde un bogat fond de carte, scris predominant în limba română, dar și în franceză sau în italiană, în special din domeniul teologiei, inclusiv cărți de autor, dar și unele suporturi de curs. Dosarele din colecție conțin: articole, extrase de presă, pliante, cataloage, programe, broșuri tipărite, fotocopii, manuscrise, calendare, cărți poștale, diverse documente personale, extrase de presă din publicații românești. În plus, colecția reunește manuscrise ale lui Cezar Vasiliu, peste 100 de publicații periodice, materiale audio-video, albume și broșuri multigrafiate.
Salon expozițional Mircea Eliade și Emil Cioran
Colecția „Mircea Eliade”
Fondul „Mircea Eliade”, istoric al religiilor și prozator de talie internațională, se constituie într-o valoroasă colecție de cărți (multe dintre care cu dedicații și în ediție bibliofilă), manuscrise și documente originale care au aparținut scriitorului român. Dosarele conțin lucrări în manuscris, însemnări și reflecții, proză și creație literară, caiete de lucru și diverse dactilograme originale, însumând 2709 de file manuscrise în română și franceză. De o importanță majoră sunt singurele pagini originale în limba română ale Jurnalului lui Mircea Eliade din perioada 1959–1962. În completarea colecției vin fotografiile, valoroasele scrisori olografe și dactilografiate și cărțile poștale în original.
Colecția „Emil Cioran”
Colecția se constituie într-un grăitor fond documentar și fotografic cu și despre filosoful și scriitorul român Emil Cioran. Fondul documentar încadrează piese rare, de la un valoros caiet manuscris, volumul de debut al lui Emil Cioran și corespondență, până la documente și cărți poștale în original. Ansamblul fotografic inedit, oferit prin grația Ambasadei Statelor Unite Mexicane în România, cuprinde o serie de portrete alb-negru ale lui Emil Cioran, surprins în intimitatea locuinței sale din Paris, în varii ipostaze intelectuale, dar și alături de soția sa Simone Boué, de celebrul fotograf mexican Rogelio Cuéllar.
Colecția „Ileana și Romulus Vulpescu”
Colecția însumează un impresionant fond de carte cuprinzând opere semnate de Ileana și Romulus Vulpescu, volume bibliofile, cărți rare scrise în limba franceză, din domeniul filologiei, tipărite la final de secol XIX – început de secol XX, cărți ale personalităților culturii franceze și traduceri în limba franceză ale autorilor din România. În completarea acestora, fondul mai cuprinde și o serie de publicații periodice în franceză, dar și documente, albume de artă și fotografii.
Colecția „Șerban Viorel și Rodica Stănoiu”
Colecția reprezintă un important fond de carte din domeniul juridic (însumând peste 360 de cărți), fond completat de periodice (reviste, ziare). Acest fond documentar se remarcă prin bogăția de tratate de drept civil, majoritatea în limba franceză, publicate la Paris, unele dintre ele foarte vechi, datând din 1895. Pe lângă acestea, în donație se regăsesc și alte cursuri și culegeri de drept, redactate atât în limba română, cât și în franceză, exemplare unice în România, unele din literatura juridică străină.
Colecția „Institutul Român/ Biblioteca Română din Freiburg”
Colecția reunește un număr vast de cărți cu specific preponderent literar, manuscrise, documente și obiecte cu valoare simbolică. Între volumele de carte donate se remarcă edițiile de pribegie ale „Poesiilor” semnate de Mihai Eminescu, apărute sub îngrijirea Bibliotecii Române din Freiburg. De o valoare inestimabilă sunt, totodată, și documentele personale și manuscrisele lui Nicolae Romanescu, primar iconic al Craiovei. Buletinele Bibliotecii Române din Freiburg vin în completarea unui fond documentar important ce aruncă lumină asupra aparițiilor editoriale din exil.
Donația „Ion Deaconescu”
Colecția profesorului Ion Deaconescu întrunește un număr divers de volume de carte, publicații periodice atât din țară, cât și din străinătate, manuscrise, corespondență, extrase din presa scrisă, străină și românească, fotografii, broșuri de spectacole, documente și variate notițe cu însemnări olografe, exemplificative, prin valoarea documentară a acestora, pentru perioada exilului cultural românesc.
Salon Expozițional – Sala istoricilor
Colecția „Academician Dinu C. Giurescu”
Fondul cunoscutului istoric român cuprinde biblioteca a trei generații de istorici, mii de volume, însemnări personale ale familiei Giurescu, precum și splendide piese de mobilier vechi de sute de ani. Imensul fond de carte ce conține multe exemplare bibliofile, cu autografele sau dedicațiile autorilor acoperă o paletă largă de teme, cu precădere lucrări și sinteze de istorie. Valorosului fond de carte veche (letopisețe) i se adaugă contribuții științifice, documente deosebit de importante, diverse studii de artă și civilizație românească, peste 500 de publicații periodice, manuscrise, corespondență, documente, afișe, pliante, invitații la manifestări culturale de prestigiu ori diverse obiecte de valoare ale familiei Giurescu.
Colecția „Ștefan Ștefănescu”
Colecția ce poartă numele academicianului Ștefan Ștefănescu, distins istoric român, întrunește mii de cărți de istorie și civilizație, manuscrise, documente, corespondență, extrase de carte și publicații periodice, obiecte personale și fotografii, întregind astfel colecțiile dedicate zonei de istorie și istorie a cărții din cadrul Muzeului. Volumele și edițiile importante de istorie medievală și premodernă a României, studiile bizantine sau cele dedicate slavilor sud-dunăreni, regăsibile în colecție, reprezintă doar câteva repere cheie din contribuția științifică a academicianului Ștefănescu în cercetarea istoriografică.
Colecția „Academician Dan Berindei”
Biblioteca personală a academicianului Dan Berindei, din care fac parte zeci de mii de volume, se remarcă printr-un număr impresionant de domenii reprezentate, manuscrise, lucrări de arhivistică, ziaristică, estetică, psihologie, religie, sociologie, politică, diplomaţie, drept, educaţie, arhitectură, medicină, relaţii internaţionale etc, dar și prin materialele cu caracter biografic și publicațiile periodice inedite. Cel mai bine reprezentat în cadrul acestei colecții este domeniul istoriei, cu ediţii de documente vechi, ce abordează tematici diverse, de la istoria politică și socială a secolului al XIX-lea, până la istoria diplomației și a relațiilor internaționale.
Colecția „Valeriu Veliman”
Colecția ce poartă numele turcologului de renume Valeriu Veliman adună numeroase volume de carte dedicate domeniului istoriografic, majoritar scrise în limba turcă, dar și cărți de literatură turcă și literatură universală. În arhiva sa se regăsesc o serie de documente personale și corespondență oficială. Extrem de valoroase pentru sectorul cercetării sunt manuscrisele istoricului și microfilmele cu documente osmane, ce vin în completarea acestei colecții inedite.