Scurtă prezentare
Muzeul Cărții și Exilului Românesc își propune să fie o instituție publică mobilă și dinamică. Acesta practică o continuă transformare pe mai multe paliere a demersului cultural întreprins, adaptat la nevoile și interesele unui public țintă cât mai mare și mai divers. Misiunea sa este promovarea, integrarea și protejarea patrimoniului creat de intelectualii și savanții români din afara granițelor țării. Deschiderea sa este una internațională, valorificând componenta culturală regională şi națională cu multiple deschideri universale, punte de legătură între culturi, a comunicării și colaborării fructuoase. Activitățile deja întreprinse în acest sens certifică deschiderea internațională a Muzeului Cărții și Exilului Românesc.
Activitatea întreprinsă se remarcă prin organizarea de conferințe, simpozioane, colocvii, mese rotunde, prelegeri despre exil într-un context cultural amplu și realizarea de studii și articole științifice, prezentări tematice, ce au în centru personalități și opere din exil.
Printre numeroasele proiecte desfășurate în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc se numără:
Organizarea Atelierelor Synaxis. Aflat la a treia ediție, Atelierul Synaxis a păstrat, în esență, același format: fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. În anul universitar 2024-2025 tema generală a întâlnirilor Synaxis este „Ce este adevărul? Despre cunoaștere și discurs”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu.
Organizarea „Festivalului de Literatură Transdanubiană”, ce a debutat în anul 2021. Principalul obiectiv al festivalului îl reprezintă apropierea publicului oltean de literatura contemporană, reprezentată de unii dintre cei mai importanţi autori români ai zilele noastre, nume recunoscute în principalele reţele şi comunităţi culturale naţionale şi internaționale
Un alt proiect important este organizarea unor activități dedicate Zilei Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ce constau în prezentări și dezbateri pe marginea operei lui Mihai Eminescu, analizând atât opera cât și moștenirea sa culturală.
Organizarea unui simpozion anual dedicat sculptorului Constantin Brâncuși sub titlul „Forme, Concepte și sincronism în opera lui Constantin Brâncuși”, ce are ca scop evidențierea influenței lui Constantin Brâncuși asupra artei moderne, prin prezentări și discuții conduse de experți în domeniu.
Anual se organizează un simpozion dedicat operei și impactului cultural al personalității Monicăi Lovinescu, cu participarea cercetătorilor și a specialiștilor în domeniu.
Muzeul participă activ la manifestări științifice precum conferințe, simpozioane, dezbateri și mese rotunde, cu prezentări tematice și comunicări ce vizează diverse perspective ale fenomenului complex al exilului cultural, dar și subiecte tangențiale de larg interes cultural. Activitatea fiind concretizată prin numeroase articole rezultate în urma comunicărilor susținute.