Biografie:

GABRIEL BADEA–PĂUN, istoric de artă și eseist
(n. 20 ianuarie 1973, Sinaia, Prahova)
Istoricul de artă și eseistul Gabriel Badea–Păun a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București, devenind doctor în istoria artei al Universității Paris IV – Sorbona, în 2005. Teza sa de doctorat a fost dedicată unui portretist monden de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, Antonio de La Gandara. Parcursul doctoral are la bază obținerea unei burse de istorie în Franța, în anul 1998, finalizându-se cu teza: Antonio de la Gandara (1861 – 1914), un portraitiste de la Belle Époque.
A organizat mai multe expoziții de artă. Prima dintre ele, intitulată Elisabeta, Doamna și Regina României, 1843 – 1916, a marcat 150 de ani de la nașterea Reginei Elisabeta (noiembrie – ianuarie 1993), iar cea de-a doua expoziție a fost denumită Principesele române (12 – 29 mai 1994), ambele fiind găzduite de Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București. A treia expoziție (1 iulie – 1 august 1998), Fotografie și documente. Relații româno – canadiene în primele decenii ale sec. al XX-lea, a avut loc la Muzeul Național de Artă al României.
Parcurs editorial și publicistic:
Istoricul de artă a publicat mai multe volume, prima sa carte în colaborare cu Ion Bulei, intitulată Monarhi europeni. Mari modele, 1848 – 1914, a apărut în 1997, la Editura Silex din București. În anul 1998 a publicat o antologie din versurile lui Carmen Sylva, cu adnotări, Versuri alese, apărută la Editura Eminescu din București. Lucrarea Carmen Sylva. 1842 – 1916. Uimitoarea Regină Elisabeta a României a apărut în mai multe variante revăzute și adăugite la editura Humanitas, prima ediție în anul 2003. În anii 2007, 2008, 2010 și 2012 la aceeași editură au apărut următoarele ediții. Aprecierea de care s-a bucurat cartea l-a determinat pe autor să apeleze la traduceri pentru a o edita în limbile franceză și germană, în anul 2011. În 2007 a fost lansată o altă lucrare care a primit recunoaștere și apreciere, Portraits de Société XIX-XXe siècles, variantă în limba franceză, apărută la editura Citadelles & Mazenod, care include prefața semnată de Richard Ormond. Varianta în limba engleză a cărții The Society Portrait, from David to Warhol a fost tradusă din limba engleză de Barbara Mellor, fiind o coproducţie Vendome Press, New York şi Thames & Hudson, Londra. Recunoașterea a venit în urma faptului de a fi distinsă cu Prix du Cercle Montherlant –Académie des Beaux – Arts (Paris, 2008).
În anul 2009 a apărut o altă lucrare editată în limba franceză la prestigioasa editură Citadelles & Mazenod din Paris. Cartea este prefațată de Daniel Alcouffe și se intitulează Le style Second Empire. Architecture, décors et art de vivre. Lucrarea a primit Prix Second Empire – Fondation Napoléon în 2010, la Paris. Un alt volum semnat de Gabriel Badea-Păun, Mecena și Comanditari. Artă și mesaj politic, a apărut la editura Noi Media Print, în 2010. În același an, această lucrare a fost distinsă cu Premiul Alexandru Tzigara – Samurcaș al Fundației Magazin Istoric din București. Tot la editura Noi Media Print a fost publicat albumul Pictori români în Franța (1834 – 1939), în 2012. Varianta în limba franceză a cărții Les peintres roumains et la France (1834 – 1939) a apărut la editura In Fine éditions d’art, în 2019. Traducerea îi aparține lui Philippe Loubière, volumul având o prefață de Adrian – Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.
În 2013 o ediție consacrată poeziilor scrise de Carmen Sylva, denumită Fluturi sărutându-se. Cugetări și poezii, a fost editată de Curtea Veche Publishing, sub coordonarea istoricului de artă. Volumul are o prefață de A. S. S. Principele Radu al României. Un alt volum al Reginei României, Maria, Histoire de ma vie (Povestea vieții mele), cu un cuvânt înainte de A.S.R. Principesa Maria a României, prefață, ediție și note de Gabriel Badea-Păun, Paris, Éditions Lacurne, a apărut în 2014. Colaborarea dintre Oana Marinache, care conduce Asociația Istoria Artei, și criticul de artă, a dus la apariția volumului Edmond Van Saanen – Algi – de la Baletele rusești la Palatul Telefoanelor, lucrare inspirată de arhitectul Edmond Van Saanen – Algi, editată în 2015, la Editura Istoria Artei. Volumul coordonat de istoricul și criticul de artă Adrian – Silvian Ionescu, Artiști români în străinătate (1830 – 1940), conține un capitol semnat de Gabriel Badea Păun, intitulat „Pictorii români în Franța (1834 – 1914)”, cartea a apărut la Institutul Cultural Român, în 2017. Contribuția în domeniul istoriei artei este întregită de numeroasele articole publicate în Franța și România: Nouvelles de l’Estampe, Bulletin de la Société de l’histoire de l’art français, Revue de la Bibliothèque Nationale de France, Revue roumaine d’histoire de l’art etc.
Premii şi distincţii:
În 2008 a fost distins cu Prix du Cercle Montherlant – Académie des Beaux – Arts, Paris.
În 2009 a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.
În 2010, M.S. Regele Mihai I i-a acordat Medalia pentru Loialitate Regele – Mihai I. Tot în același an i-a revenit premiul Alexandru Tzigara – Samurcaș al Fundației Magazin Istoric și Prix Second Empire de la Fondation Napoléon, Paris.
În 2021 a primit Crucea Casei Regale a României.
Descriere colecție:
Donația „Gabriel Badea – Păun”
Donația „Gabriel Badea – Păun” ilustrează activitatea de istoric de artă și eseist a donatorului. Printre ariile sale de interes se numără studierea istoriei regalității, a picturii și arhitecturii, concretizate în studii care îmbină documentarea istorică minuțioasă cu o perspectivă culturală amplă. În cadrul donației se regăsesc o serie de fotografii ale istoricului alături de reprezentanții Casei Regale a României, precum și volumul Les peintres roumains et la France (1834 – 1939). Cartea a apărut la editura In Fine éditions d’art, în 2019. Traducerea îi aparține lui Philippe Loubière, având o prefață de Adrian – Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române. Acest volum este o variantă în limba franceză a ediției în limba română intitulată Pictori români în Franța (1834 – 1939), apărută în 2012.