Biografie:

THEODOR DAMIAN, teolog, poet, profesor
(n. 1951, Botoșani, Botoșani)
Fondator al Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, Theodor Damian a absolvit Seminarul Teologic din Neamț în 1971, an în care s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, pe care a absolvit-o în 1975. Din același an a urmat cursurile de doctorat în cadrul aceleiași facultăți, până în 1978.
Între 1973-1980 a fost preot, paroh și protoiereu în județul Botoșani. Începând cu 1980 și până în 1983 a locuit în Elveția, unde a urmat cursurile Facultății de Teologie a Universității din Lausanne.
Din 1986 până în 1988 a profesat și ca secretar de redacție la revistele Telegraful Român și Mitropolia Ardealului din Sibiu. În 1988 a ajuns în America cu viză de turist, unde a primit o bursă de studii la Universitatea Princeton/ Princeton Seminary. Aici a urmat un masterat în teologie, pe care l-a absolvit în 1990, an în care a început și studiile doctorale la Fordham University din New York, iar în 1993 a obținut diploma de Doctor în Teologie. În 1999, a susținut și teza de doctorat la Universitatea din București, pentru studiile începute anterior.
Din 1993 a fost angajat ca profesor titular la Metropolitan College of New York, iar în 1995 a predat la Facultatea de Teologie „Sf. Vladimir” din New York.
Tot în 1993 a înființat Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, în cadrul căruia funcționează Biserica Română „Sf. Ap. Petru și Pavel” și Cenaclul Literar „M. Eminescu”, continuându-și activitatea până în prezent. De asemenea, în 1996 a înființat revista de cultură și spiritualitate „Lumină lină. Gracious light”, precum și „Romanian Medievalia” și „Symposium”.
Parcurs editorial și publicistic:
A debutat publicistic cu poezie în Almanahul Coresi, în 1983, iar în 1989 s-a produs debutul editorial cu volumul Liturghia cuvântului – The Liturgy of the world, publicat în Oregon, în ediție bilingvă.
În domeniul literar, a publicat mai multe volume de poezii, dintre care amintim: Lumina Cuvântului (București, 1995), Calea Împărăției. The Door to the Kingdom (Iaşi, 2000; volumul a obținut Premiul Festivalului Internațional de Poezie Religioasă, în 2001), Semnul Isar (București, 2006, reeditat în Baltimore, în 2010, și în 2011, în România, în ediție bilingvă).
De asemenea, a publicat mai multe studii din domeniul teologic: The Icons: Theological and Spiritual Dimensions According to St. Theodore of Studion (teză de doctorat, ediție revizuită, New York, 2002), Implicațiile spirituale ale teologiei icoanei (Cluj, 2003), Răsăritul cel de sus: De la Naștere la Înviere (București, 2006), Introducere în istoria creștinismului. Primul mileniu (București, 2008), precum și lucrări de critică literară, eseuri și interviuri: Roua cărților. O hermeneutică teologică în context literar (eseuri) (București, 1998), Pasiunea textului (București, New York, 2003), Filosofie și literatură: O hermeneutică a provocării metafizice (București, 2008), Trăirea în cuvânt (interviuri) (Cluj, 2011).
Premii și distincții:
În 2001, a obținut Premiul revistei Convorbiri Literare, ediția 2001 și Premiul Festivalului Internațional de Poezie Religioasă pentru volumul Calea Împărăției, publicat la Iași, în 2000.
În 2007, a primit Certificatul de recunoaștere a activității publicistice de la Institutul de Studii Interdisciplinare, Universitatea din San Francisco.
În 2008, i s-a acordat Diploma de excelență cu ocazia organizării celui de-al 16-lea Simpozion Teologic şi Interdisciplinar din partea Ministerului de Externe și al Consulatului General al României la New York.
În 2009, a obținut Diploma de onoare pentru opera poetică din partea Muzeului Literaturii Române, a Societății „Junimea” și a Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România cu ocazia celui de-al 16-lea Festival de Poezie, Iași.
Descriere colecție:
Colecția „Theodor Damian”
Colecția aparținând lui Theodor Damian, teolog, poet și eseist, fondator al Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, reunește un fond de carte din domeniul teologic și literar. În cadrul colecției regăsim volume publicate de Theodor Damian atât în țară, cât și în afara granițelor, dintre care amintim: Poemele de la Maria Eich (Iași, 2021), Ein Fallen selbst im Steigen. Gedichte (Ludwigsburg, 2015), Repere bio-bibliografice (Eikon, 2022) etc. De asemenea, donația conține diverse numere ale revistei Lumină Lină, publicată la New York, precum și un volum al Flaviei Topan, Al doilea deceniu. Zece ani de Lumină Lină la New York (2005-2015), publicat la Cluj-Napoca, în 2015, dedicat revistei înființată de Theodor Damian. Astfel, acest fond documentar se distinge prin diversitatea materialelor, semnificative și relevante pentru o viziune panoramică asupra exilului românesc.
Listă cu lucrări proprii:
Din colecția autorului:

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet
