1. Acasă
  2. |
  3. Colecții
  4. |
  5.   Colecția „Mircea Milcovitch...

  Colecția „Mircea Milcovitch și Maria Mesterou”

Biografie:

Maria Mesterou, artistă dedicată graficii, pictor iconograf, restaurator

(n. 1941)

Maria Mesterou este absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București. A făcut parte alături de soțul ei Mircea Milcovitch din grupul de tineri artiști de la Poiana Mărului. Pasionată de escaladă, artista este instruită la Club Alpin Française.

Ajunsă la Paris în 1970, cu ocazia unei expoziții personale de pictură, Maria Mesterou a decis să rămână în Franța, unde a primit naționalitate franceză. La scurt timp, în 1977, i-a fost oferită Medalia de Merit Franceză, de bronz, pentru arte plastice. Artista s-a dedicat mai întâi activității de gravare prin serigrafie și, mai apoi, picturii. Lucrează cu galeriile: La Pochade, Rolf Wahl, Catherine Guerard (Paris), Catherine Fernet (Bruxelles), de Champvermeil.

Maria Mesterou participă cu lucrările sale la numeroase expoziții personale în Galeriile La Tortue, Pierre Hautot, Art Extension, Rombaldi (Paris), «Éditions Galleries» de Melbourne (Australie).

După 1985 își reduce activitatea de gravor-serigraf și se dedică tot mai mult picturii, inclusiv celei murale, realizate la comanda statului francez pentru unele școli din regiunea Parisului (spre ex.: la Manufactura Gobelin-Paris). Lucrările sale se găsesc în colecțiile statului francez ale  Prefecturii Hauts de Seine, ale Companiei Financiare Edmond de Rothschild, ale Muzeului din Gravelines și ale fundației Pernot-Ricard.

A predat tehnicile sale de pictură la cursurile de formare de la Manufacture des Gobelins și de la Mobilier National (Paris), fiindu-i recunoscută reputația de pictoriță de icoane ortodoxe în Franța.

Extinde text

Mircea Milcovitch, sculptor, pictor, gravor, scriitor și eseist.

(n. 1941 în Basarabia)

Mircea Milcovitch a absolvit Școala Tehnică de Arhitectură (1961), Institutul Pedagogic din București și Facultatea de Arte Plastice (1964). De altfel, artistul a frecventat Școala Populară de Artă din Craiova. Ne-a transmis „Bocetul din Gorj”, cules de Constantin Brăiloiu și transcris de Petru Comarnescu. În perioada 1961 – 1965, Mircea Milcovitch a fost membru al grupului de artiști inițiat de Horia Bernea, fiul etnologului Ernest Bernea, colaborator, în interbelic, al lui Dimitrie Gusti și refugiat, pentru o perioadă, în satul Poiana Mărului. Așa a luat naștere „Școala de la Poiana Mărului”, reprezentativă pentru arta românească postbelică. Mai târziu, Mircea Milcovitch s-a stabilit la Paris și a studiat simbolismul, filosofia și teologia ortodoxă.

Debutul în cariera artistică a fost la Galeriile de Artă din Craiova. În 1966 expune, într-un limbaj plastic purificat, la București lucrările realizate în cursul verii la Poiana Mărului. Apoi, urmează o serie de expoziții de pictură personale și colective în țară și în străinătate (1966 – 1968). Artistul român din Basarabia, în 1968, cu ocazia unei expoziţii la Paris, a decis să rămână în Franţa, unde a devenit cunoscut ca sculptor şi gravor. Din 1970 începe să practice sculptura și are numeroase expoziții personale (Galeriile „Pochade”, Galeriile „Turtle” etc.), dar și participări la expoziții colective (Salon de la Jeune Sculpture; Salon dꞌAutomne etc.). Succesul său a atins cote înalte în anii 1970 – 1980, când expozițiile sale atrăgeau foarte mulți pasionați de artă. Toate aceste argumente susțin ideea că Mircea Milcovitch este un artist complex, sculptor de renume, deosebit de valoros pentru cultura națională.

Volume:

Mircea Milcovitch, «Des symboles universels à la spiritualité chrétienne», Editura Retz, Paris, 1991.  

Mircea Milcovitch, «Le Combat Spirituel au XXe siècle, in Hibris – Titanique XXème siècle», Editura L’Age d’Homme, Paris – Lausanne, 2003.

Extinde text

Descriere colecție:

Colecția Completă – „Maria Mesterou și Mircea Milcovitch”

Colecția „Maria Mesterou și Mircea Milcovitch” reunește sculpturi, serigrafii, picturi pe pânză, gravuri și afișe de expoziție donate în 2018 de reputații artiști plastici de origine română Mircea Milcovitch și Maria Mesterou. Între sculpturile acordate Muzeului Cărții și Exilului Românesc de cei doi artiști se află opere extrem de valoroase, realizate în piatră sau în marmură (Envol, Envol,  Object hermétique, La Reine, Mémoire antique, Le baiser de la terre) și numeroase serigrafii realizate în perioada 1970–1985. Foarte valoroase sunt și cele două picturi în ulei pe pânză ale Mariei Mesterou, precum și afișele unor expoziții organizate de cele două personalități între anii 1969 și 2009.

Determinați de prigoana comunistă, descoperă satul Poiana Mărului și performează acolo alături de Horia Bernea, Teodor Rusu, Ion Dumitru. Evadarea din urban coincide cu ieșirea din dogmatismul realismului socialist și trecerea spre realismul-tradițional, atingând fantasticul, arta algoritmică în relație cu natura, foto-realismul înobilat de atemporal; macro-detalierea realului, redefinită ca revelație a abstractului.

Debutul artistului Mircea Milcovitch a avut loc la Galeriile de artă din Craiova, iar în 1968 a emigrat în Franța și din 1970 a început să practice sculptura și are numeroase expoziții personale. Maria Mesterou rămâne la Paris în 1970, cu ocazia unei expoziții personale. Pasionată de escaladă, remarcabil restaurator și pictor iconograf a predat multă vreme tehnicile sale de pictură în Paris, fiind recunoscută drept cea mai bună pictoriță de icoane ortodoxe din Franța. Multe dintre operele sale se află în posesia unor fundații din Statele Unite ale Americii și din Franța, acestea fiind cunoscute în întreaga lume.

Listă cu lucrări proprii:

MILCOVITCH, MIRCEA. Envol [sculptură] : opus 470. Mircea Milcovitch. Taille directe, pierre de Chauvigny; hauteur avec base = 72 cm; base pierre gravée = 20x20x17 cm.

M72  

MILCOVITCH, MIRCEA. Envol [sculptură] : opus 706. Mircea Milcovitch. Taille directe, marbre blanc statuaire de Carrare poli; hauteur avec base = 53 cm, largeur = 60 cm; base marbre = 50×28 cm.

M72  

MILCOVITCH, MIRCEA. La Reine [sculptură] : opus 731. Mircea Milcovitch. Taille directe pierre de Chauvigny; hauteur avec base = 69 cm, largeur = 28 cm; base pierre = 34,5×25 cm, épaisseur = 3 cm.

M72  

MILCOVITCH, MIRCEA. Le chemin [imprimare serigrafică] : opus 271. Mircea Milcovitch. [sl]: . ─ [sn]: , 1978, . Épreuve: ehc

M72  

MILCOVITCH, MIRCEA. Méditation Hermétique [imprimare serigrafică] : opus 239. Mircea Milcovitch. [sl]: . ─ [sn]: , 1973, . Épreuve: ehc

M72  

MILCOVITCH, MIRCEA. Méditation Hermétique [imprimare serigrafică] : opus 247. Mircea Milcovitch. [sl]: . ─ [sn]: , 1974, . Épreuve: ehc

Extinde text

Din colecția autorului:

Aux Portes de l’Art [afiș expoziție] : 2-ème Rencontre Artistique Internationale. Moret-sur-Loing :  [sn] . ─ [sn]: , 1994,

Connaître. [afiș expoziție]. Paris :  [sn] . ─ [sn]: , 1969,

M72  

Kozo [afiș expoziție] : peintures – sérigraphies. Paris : Editions Elstir, 1970,

M72  

Milcovitch [afiș expoziție] : formes et signes . Ville de Dreux :  [sn] . ─ [sn]: , 2009,

M72  

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet