1. Acasă
  2. |
  3. Colecții
  4. |
  5.   Colecția „Mihai Niculescu”

  Colecția „Mihai Niculescu”

Biografie:

MIHAI NICULESCU, redactor, publicist, poet, eseist, critic literar și traducător

(n. 22 aprilie 1909, Oltenița – d. 4 august 1994, Londra)

Poet și prozator postbelic cu o notabilă forță creativă, Mihai Niculescu s-a născut la 22 aprilie 1909 în Oltenița, județul Ilfov, într-un cadru familial marcat de devotamentul pentru educație, tatăl său fiind director al unei școli primare în pitorescul Oltenița. În anul 1920, familia sa a luat calea Bucureștiului, unde tânărul aspirant la imortalitatea literară a pășit pragul prestigiosului liceu “Mihai Viteazul”, pentru a obține apoi distincțiile academice în Litere, Filosofie și Drept, absolvind Facultatea de Drept (1930) și Facultatea de Litere (1931) in cadrul Universității din București.

Din 1931 urmează cursurile Școlii Militare de Ofițeri în Rezervă de Geniu de la Otopeni, absolvind-o în 1932. A fost redactor – între anii 1938-1943 – la „Universul Literar”, unde a semnat „Cartea Franceza” și, mai târziu, foiletonul de critică literară; iar sub pseudonimul Menalc și împreună cu Paul Lahovary (Menip), scrie „Colocvii în actualitate”.

Mihai Niculescu se plasează în genealogia literaturii noastre interbelice, fiind inclus în cercul relațional și menținând legături afectuoase cu membrii generației care include personalități precum Basil Munteanu, Paul Barbaneagră, Constantin Noica, Emil Cioran, Mircea Eliade și Eugen Ionesco. Cu o versatilitate remarcabilă, Mihai Niculescu a acoperit multiple roluri în lumea literară, funcționând ca publicist, poet, eseist, critic literar și traducător. El a beneficiat de recunoașterea și aprecierea unui număr considerabil de reviste ale exilului românesc din Franța și Germania.

Din excepționala colecție „Mihai Niculescu” se evidențiază lucrări literare rare, manuscrise de excepție ale reputatului autor, o impresionantă corespondența epistolară, împreună cu portrete fotografice definitorii. Aceste artefacte se constituie ca mărturie concludentă a vieții culturale a scriitorului, desfășurată la distanță de pământurile sale originare.

În 1941, Mihai Niculescu s-a implicat activ în acțiunile desfășurate în Cadrilater, participând la luptele pentru eliberarea Basarabiei. Această experiență a constituit subiectul jurnalului său de front, inclus ulterior în lucrarea intitulată „Amintiri în uniformă”. Versurile sale din perioada tinereții publicate în volumul intitulat „Abecedar”, au apărut în cadrul revistelor „Universul” si „Universul literar”, unde a îndeplinit funcțiile de colaborator si redactor responsabil în perioada 1938-1943.

În anul semnificativ 1943, a părăsit țara natală pentru a se stabili în capitala Franței, lucrând ca redactor corespondent al renumitului ziar „Universul”. Deopotrivă, a întreținut o colaborare consemnată alături de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca în cadrul transmisiunilor vehiculate de postul de radio internațional al Franței, Radio France Internationale. După terminarea conflictului armat, exilul a devenit o realitate incontestabilă pentru Mihai Niculescu, menținându-se ancorat în străinătate.

Ramâne în Franța pâna în 1956, an în care Mihai Niculescu este invitat la Londra, integrându-se activ în activitatea secției române a prestigiosului post de radio BBC, în calitate de realizator de programe culturale. Concomitent, el a adus contribuții semnificative în cadrul revistelor culturale din exil prin publicarea de proză, articole și recenzii în diversele publicații românești destinate diasporei: „Almanachul Pribegilor Români”, „Ethos”, „Revista scriitorilor români”, „Caete de dor”, „Apozitia”, „Micron”, „Destin”, „Ființa românească” și „Limite”.

În postura de observator cu competențe pronunțate în ceea ce privește panorama literară franceză a epocii sale, a conturat acest peisaj cu certitudine și subtilitate analitică. Operele sale au cuprins analize ample asupra unora dintre cei mai de seamă autori ai vremii – André Gide, Paul Valéry, André Maurois, Louis-Ferdinand Céline, Roger Martin du Gard, Jean Cocteau, Jules Romains, Jean Giraudoux, Marcel Brion și alții.

Mihai Niculescu a oferit lumii literare opere de referință, precum „Amintiri în uniformă” (Argentina, 1952), „Povestea vorbelor” (Paris, 1959), „Cartea de vise” (Roma, 1968), „Așa a fost să fie” (München, 1975) și „The Cobbler of Hydra”, aceasta din urmă fiind tradusă și publicată de Mircea Eliade alături de alte două povestiri în volumul „Fantastic Tales”. De asemenea, dramaturgul a prezentat publicului londonez piesa de teatru „Aşa a fost să fie” (Joc de vorbe) în anul 1976, iar mai târziu, în 1977 și 1978, a consacrat publicului două volume de poezii intitulate „Petreceri” (Londra, 1977) și „Toană de har” (Londra, 1978).

Mihai Niculescu a fost o proeminentă figură în cadrul fenomenului Exilului, fiind situat de critica literară în linia continuatoare a moștenirii literare a lui Ion Creangă și Calistrat Hogaș.

Decesul său a avut loc la Londra, la data de 4 august 1994, la vârsta de 85 de ani.

Parcurs publicistic:

Colaborator la „Colocvii în actualitate”, sub pseudonimul Menalc, împreună cu Paul Lahovary (Menip).

Colaborator si redactor corespondent – în perioada 1938-1943 – la renumitului ziar „Universul” (unde a semnat „Cartea Franceza”) si „Universul literar”.

Colaborator alături de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca în cadrul transmisiunilor vehiculate de Radio France Internationale, Franța.

Realizator de programe culturale la secția română a prestigiosului post de radio BBC.

Colaborator activ, publică proză, articole și recenzii în diverse publicații culturale din exil destinate diasporei: „Almanachul Pribegilor Români”, „Ethos”, „Revista scriitorilor români”, „Caete de dor”, „Apozitia”, „Micron”, „Destin”, „Ființa românească” și „Limite”.

 

Descriere colecție:

Colecția „Mihai Niculescu”

Colecția „Mihai Niculescu” a fost donată în 2023 de profesorul Radu Șerban Palade din București. Colecția se conturează ca un artefact documentar prețios și expresiv, îmbinând într-o simfonie a cunoașterii o varietate de elemente esențiale pentru înțelegerea și ilustrarea epocii și a personalităților implicate în contextul exilului. Această colecție remarcabilă cuprinde volume, manuscrise, fotografii și scrisori, reprezentând o filă esențială din cronica exilului și a destinelor marcate de îndepărtarea de patrie. În cadrul acestei colecții, se remarcă o bogată corespondență ce atestă dialogul intens și divers al scriitorului Mihai Niculescu cu o pleiadă de personalități culturale și intelectuale de seamă. Fondul Mihai Niculescu conține scrisori din corespondența personală, expediate sau primite, cu personalități românești și din străinătate.

Această corespondență, întinsă pe parcursul mai multor decenii și cu reprezentanți din diverse domenii ale artei, literaturii și filozofiei, ilustrează nu doar schimbul de idei și opinii, ci și rețeaua complexă de relații și colaborări între protagoniștii vieții intelectuale și artistice a epocii, desenând o panoramă coerentă a exilului și a elitei intelectuale din România, care reunește într-un amalgam unitar esența gândirii creative.

În inima colecției „Mihai Niculescu”, printre sutele de scrisori valoroase, se găsește o mărturie deosebită a unui eveniment cu totul special: Invitația de participare la evenimentul „HOMMAGE À MIRCEA ELIADE” – Congresul Internațional al Academiei Româno-Americane (A.R.A.), desfășurat în colaborare cu trei centre culturale de la Paris, Centrul Hyperion și Sorbona (în franceză Sorbonne), în perioada 24-27 iunie 1987, reprezintă un moment semnificativ la aniversarea a 80 de ani de la nașterea marelui istoric al religiilor și scriitorului Mircea Eliade.

În umbra acestui eveniment memorabil, se află o echipă de organizatori aleși cu grijă, a căror muncă și dedicare au fost esențiale pentru realizarea sa. Comitetul de organizare, alcătuit din personalități marcante precum L. M. Arcade, Paul Barbaneagra, Matei Cazacu, Neagu Djuvara, Marie-France Ionesco, Basarab Nicolescu și Cicerone Poghirc, a impulsionat desfășurarea acestui eveniment. În paralel, Comitetul de onoare, format din nume de prestigiu precum Christinel Eliade, Eugene Ionesco, Paul Ricoeur, Alain Besancon, George Dumezil și Gilbert Durand, a contribuit la prestigiul și relevanța conferinței.

În cadrul acestei colecții se regăsesc multiple scrisori semnate de Mircea Eliade către Mihai Niculescu, între anii 1970 și 1981, precum și fotografii ce ilustrează diferite momente din viața lui Mihai Niculescu. De asemenea, corespondența cu personalități remarcabile precum Emil Cioran (corespondența 1958-1985), Virgil Ierunca (corespondența 1960-1984), Niculae I. Herescu (corespondența 1956-1960), Grigore Cugler (corespondența 1965-1971), Vintilă Horia, Leonid Mămăligă, George Ciorănescu (corespondența 1960-1986), Horia Lima, Constantin (Dinu) Noica, Ion Caraion, Constantin Sporea, Emil Turdeanu, Constantin Antonovici, Lucian Bădescu (Luc Badesco), Ion Mirea, Dumitru Țepeneag, Alexandru Busuioceanu, Mariana Șora, Grigore Nandriș, Sanda Stolojan, Mircea Popescu, Anna Colombo, Ștefan Baciu, Adrian Marino, Liviu Cristea, Alexandru Lungu, T. Bărbulescu, M.R. Voinea, Ion Rațiu, George Uscătescu, Alexandru Franco și Nicu Caranica, N.I. Herescu, aduce în prim-plan interacțiunile și influențele dintre diversele personalități intelectuale și artistice ale vremii.

Listă cu lucrări proprii:

Niculescu, Mihai, Amintiri în uniformă, Argentina, Editura Cartea Pribegiei, Valle Hermoso, 1952;

Niculescu, Mihai, Omul si pamantul romanesc, în lumina literaturii noastre (prefață de Basil Munteanu), Paris, Editura Fundatia regală universitară Carol I, 1955;

Niculescu, Mihai, Ieșire la mare (Vacanțe), [Manuscris], Paris, 1951 – Paris, 1959 – Londra;

Niculescu, Mihai, Povestea vorbelor, Paris, Editura Fundația regală universitară Carol I, 1959;

Niculescu, Mihai, Cartea de vise: (Repovestire), Passeggita del Gianicolo, 5 Roma, Editura Revista Scriitorilor Români, Societatea Academică Română, 1966;

Eliade, Niculescu, The Cobbler of Hydra (Fantastic Tales, by Mircea Eliade and Mihai Niculescu), Londra, Editura Dillon’s, 1969;

Niculescu, Mihai, Petreceri (Poezii), Paris, Londra, Editura Ioan Cușa, 1977;

Niculescu, Mihai, Așa a fost să fie (joc de vorbe), München, Editura Revista Scriitorilor Români, 1975;

Niculescu, Mihai, Toană de har (Poezii), Londra, 1978;

Eliade, Niculescu, Fantastic Tales, by Mircea Eliade and Mihai Niculescu (ed. bilingva română/engleză), Londra, Editura Forest Books, 1990;

Niculescu, Mihai, Opere, vol. I, Bucureşti, Editura Archaeus, 2000;

Niculescu, Mihai, Opere, vol. II, Bucureşti, Editura Archaeus, 2000.

[/expander_maker]

Din colecția autorului:

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet