1. Acasă
  2. |
  3. Colecții
  4. |
  5. Colecția „Emil Cioran”

Colecția „Emil Cioran”

Biografie:

Emil CIORAN (n. 8 aprilie, Răşinari – d. 20 iunie 1995), filosof şi scriitor A urmat liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, ca intern, între 1920-1928. A studiat filosofia şi estetica la Universitatea din Bucureşti, între 1928-1932, absolvind cu o lucrare despre intuiţionismul lui Bergson. S-a înscris la doctorat în 1932. Are la începutul deceniului al patrulea o bogată activitate publicistică şi îşi începe prietenia cu Mircea Eliade şi Eugen Ionescu. În 1933 obţine o bursă din partea Fundaţiei Alexander von Humboldt şi până în 1935 întreprinde studii sporadice de filosofie la Berlin, unde urmează cursurile unor prestigioşi profesori, ca Nicolas Hartmann, faţă de care este reticent, şi Ludwig Klages, care, dimpotrivă, îl impresionează. Debutează editorial în 1934 cu volumul Pe culmile disperării, pentru care primeşte Premiul Comisiei pentru scriitorii tineri needitaţi şi Premiul Tinerilor Scriitori Români. În 1936 apar Cartea amăgirilor şi Schimbarea la faţă a României, urmate, în 1937, de Lacrimi şi sfinţi, an în care merge la Paris cu o bursă din partea Institutului Francez din Bucureşti. În 1938 se înscrie la Facultatea de Arte de la Sorbona şi proiectează o lucrare având ca temă etica lui Nietzsche. În 1940 se întoarce în România şi publică Amurgul gândurilor. Are poziţii publice politice care se vor dovedi extreme şi care se vor răsfrânge asupra sa toată viaţa. În 1941 este pentru câteva luni, februarie-mai, consilier cultural temporar al Legaţiei României de la Vichy, fiind demis sub semnătura mareşalului Ion Antonescu. În timpul războiului, Cioran scrie ultima sa carte în limba română, Îndreptar pătimaş. Sfârşitul bursei. În 1942 o cunoaşte pe Simone Boué, care-i va rămâne alături toată viaţa. În 1949 devine autor Gallimard, prima sa carte publicată la prestigioasa editură fiind Précise de décomposition, bucurându-se de importante aprecieri din partea criticilor, între care întâlnim nume mari ale culturii franceze: Claude Mauriac, André Maurois sau Maurice Nadeau. Este cartea pentru care avea să i se decerneze în 1951 Premiul „Rivarol” (Premiul Limbii Franceze), acordat anual unui autor străin care scrie în limba franceză.
Extinde text

Descriere colecție:

Colecţia EMIL CIORAN

Personalitate marcantă a culturii române, membru al Generaţiei ʼ27, din care au mai făcut parte şi alţi mari exilaţi români, precum Mircea Eliade, Emil Cioran a intrat în mentalul colectiv printr-o operă puternic individualizată stilistic, de mare originalitate, scrisă în limba română și în limba franceză, tradusă în principalele limbi de circulaţie internaţională. Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc găzduieşte o serie de manuscrise şi documente, între care un caiet manuscris al cărţii Amurgul gândurilor (43 de file), dar şi corespondenţă, fotografii sau documente personale. În fondul nostru se regăseşte şi un ansamblul fotografic inedit care cuprinde o serie de portrete alb-negru ale lui Emil Cioran, surprins în intimitatea locuinței sale din Paris, în varii ipostaze intelectuale, dar și alături de partenera sa de viaţă, Simone Boué, de celebrul fotograf mexican Rogelio Cuéllar.

Extinde text

Listă cu lucrări proprii:

CIORAN, EMIL. Emil Cioran : Amurgul gândurilor : caiet manuscris. Emil Cioran. [s.l.] : [s.n.], [s.a.], 44 pag. În: Casa HIST. : documente. ─ [sl]: [sn], [sa]

. Caietul manuscris cuprinde 43 file, aforisme, cugetări, gânduri ale filosofului Emil Cioran.. Text olograf, cerneală neagră.

C53  

CIORAN, EMIL. Emil Cioran : bilet (militar) de identitate : Regimentul 36 Obuziere cantonat la Sibiu, 1936. Emil Cioran. [Sibiu] : [s.n.], [1936], În: Casa HIST. : documente. ─ [sl]: [sn], [sa]

. 1 carnet militar de identitate cu fotografie alb negru tip portret, dimensiune 4,5×6.5 cm, nr. 47, Regimentul 36 Obuziere, Bateria 1a, Sibiu, 1936.

C53  

CIORAN, EMIL. Emil Cioran : carte poștală către familie : Paris, 21 octombrie 1938. Emil Cioran. [Paris] : [s.n], [1938], În: Casa HIST. : documente. ─ [sl]: [sn], [sa]

Extinde text
 

Din colecția autorului:

CUÉLLAR, ROGELIO; CIORAN, EMIL. Dosar Emil Cioran : portrete alb-negru Emil Cioran : fotografii de Rogelio Cuéllar. Rogelio Cuéllar, Emil Cioran. [s.l.] : [s.n.], [1990], 21 planșe. Fotografiile portret alb-negru ale filozofului Emil Cioran au fost realizate în 1990 de distinsul fotograf mexican Regelio Cuéllar.  Cuéllar l-a surprins pe Cioran în intimitatea apartamentului său din Paris în plină activitate intelectuală: citind o carte, scriind un text ori vorbind cu soția sa, Simone Boué. Fotografiile au fost prezentate în premieră mondială publicului român de către Ambasada Mexicului în România cu ocazia aniversării a 80 de ani de relații diplomatice între Mexic și România, 2015.