1. Acasă
  2. |
  3. Colecții
  4. |
  5. Colecția „Constantza Buzdugan”

Colecția „Constantza Buzdugan”

Biografie:

CONSTANTZA BUZDUGAN (GRIGORIU), sculptor

(n. 1912, București, România – d. 1965, Paris, Franța)

Laureată a Premiului Simu pentru lucrarea Chinezoaica și autoare a aproximativ o sută de lucrări, Constantza Buzdugan a studiat în Franța la Colegiul de fete de la Bouffémont, lângă Paris, între 1929 și 1930, apoi în Marea Britanie la colegiul Ivy House School. La întoarcerea în țară s-a inițiat în tehnicile sculpturii, în atelierul lui Constantin Baraschi. După căsătoria cu diplomatul român Dimitrie Buzdugan, în 1934, s-a mutat la Londra unde va locui trei ani. În această perioadă a lucrat în propriul său atelier, sub îndrumarea lui Frank Dobson, viitor membru al Royal Academy of Arts.

La reîntoarcerea în țară, în 1937, după realizarea celor două lucrări apreciate, Portret de femeie și Cap de bărbat I, și-a reînceput activitatea în atelierul lui Constantin Baraschi. Începând cu 1938, a luat parte la numeroase manifestări artistice; și-a prezentat lucrarea Chinezoaica la Salonul oficial de pictură și sculptură de la București, aflat sub egida Ministerului Culturii, una dintre cele mai importante activități artistice, prilej cu care a obținut Premiul Simu. Lucrarea va fi reprodusă ulterior, în 1942, în mai multe reviste de artă prestigioase din Milano.  La același Salon, în 1939, expune portretul Sybille Pantazzi, ulterior prezintă Portret de femeie (creat la Londra) și Primăvara la o expoziție în saloanele  Ateneului Român din București.

În 1939 va pleca la Roma unde va împărți atelierul cu sculptorul Michele Paszyn și apoi cu maestrul Ivan Meštrović. Lucrările sale Bagnanti, Statuie decorativă și Alexandru copil, expresie artistică a păcii, sunt completate de cele care alcătuiesc prima expoziție a artistei la Roma, intitulată Pax, după titlul lucrării cu același nume.

În 1942, a organizat două expoziții personale la Galleria Roma din Roma și la Galleria del Duomo din Milano, ale căror lucrări sunt apreciate de critica de specialitate.

Extinde text

Descriere colecție:

Colecția „Constantza Buzdugan” 

Fondul ce poartă numele artistei Constantza Buzdugan, parte integrantă a colecțiilor din Muzeul Cărții și Exilului Românesc începând cu anul 2018, se constituie într-o valoroasă și inedită bibliotecă de artă, din care fac parte cu precădere sculpturi, dar și desene și schițe semnate de artistă.

Artista se întoarce acasă, în România, prin operele sale donate Muzeului Cărții și Exilului Românesc, cu bunăvoința Ancăi Buzdugan, fiica talentatei sculptorițe. Dintre obiectele care alcătuiesc colecția amintim sculpturile de format mic, care au putut fi păstrate în familie: Cap de femeie stilizat, George Enescu, Constantin Brâncuși (realizat în ghips patinat în culoarea bronzului), Trio de coarde, Cor (Cvartet vocal), Portret Anca (lucrare realizată în 1962 și inspirată de fiica sa) și sculptura Orfeu, care este ultima lucrare a artistei.

Pieselor de artă li se alătură celelalte bunuri culturale recuperate deja din Occident pentru reîntregirea culturii noastre naționale: mărturii scrise ale vieții artistice din exil a Constantzei Buzdugan, concretizate în cărți, albume despre artă și arhitectură antică, manuscrise, fotografii și documente din arhiva personală, dar și desene și schițe semnate de renumita sculptoriță, care au putut fi salvate.

Listă cu lucrări proprii:

BUZDUGAN, CONSTANTZA. Sculptură Cap de fată stilizat. [sculptură]. Constantza Buzdugan

B98  

BUZDUGAN, CONSTANTZA. Sculptură Constantin Brâncuși. [sculptură]. Constantza Buzdugan

B98  

BUZDUGAN, CONSTANTZA. Sculptură George Enescu. [sculptură]. Constantza Buzdugan

B98  

BUZDUGAN, CONSTANTZA. Sculptură Orfeu. [sculptură]. Constantza Buzdugan

B98  

BUZDUGAN, CONSTANTZA. Sculptură Portret Anca. [sculptură]. Constantza Buzdugan

B98  

BUZDUGAN, CONSTANTZA. Sculptură Quatuor vocal. [sculptură]. Constantza Buzdugan

B98  

BUZDUGAN, CONSTANTZA. Sculptură Trio de coarde. [sculptură]. Constantza Buzdugan

B98  

Din colecția autorului:

BACIU, ŞTEFAN. Poemele poetului tânăr. [Carte tipărită]. Ştefan Baciu. Bucureşti : Fundaţia pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”, 1935, 40 p.; XLVI p. Ştefan Baciu, Poemele poetului tânăr, operă premiată de Comitetul pentru premierea scriitorilor tineri şi editată de Fundaţia pentru Literatură şi Artă <<Regele Carol II>> Cartea conține o dedicație semnată de Al. Rosetti (exemplar nr. inventar CB0226).

B13  T I 4.287  

BOURDELLE, ANTOINE. La sculpture et Rodin [Carte tipărită] : avec 22 compositions, dont 19 inédites d’Antoine Bourdelle, et précédé de quatre pages de journal par Claude Aveline. Antoine Bourdelle. Paris : Éditions Émile-Paul Frères, 1937, 237 p. ; il.

B74  

CAMUS, ALBERT. Le mythe de Sisyphe [Carte tipărită] : essai sur l’absurde. Albert Camus. Paris : Éditions Gallimard, 1942, 192 p. (Collection Idées.Nrf ; 1).

C17  

CHARBONNEAUX, JEAN. La sculpture grecque archaique. [Carte tipărită]. Jean Charbonneaux. Paris : Éditions Gonthier, 1945, 144 p. (Collection Bibliothèque Médiations ; 28).

C39  

CIORAN, EMIL. Aveux et anathèmes. [Carte tipărită]. Cioran. [Paris] : Gallimard, 1987, 149 p. (Collection Arcades ; 11). ISBN 2-07-070830-6

Extinde text