Biografie:
CICERONE GEORGE POGHIRC, lingvist, eseist, istoric literar
(n. 1928, Măscurei, jud. Vaslui – d. 2009, Paris, Franța)
Licențiat în filologie clasică la Universitatea din București (1951), Cicerone Poghirc a studiat lingvistica indo-europeană la Universitatea din Leningrad, obținând ulterior titlul de doctor în științe filologice, în 1960, cu o teză intitulată Relațiile limbii vechi macedonene cu greaca veche.
Asemenea unor cărturari români precum Cantemir sau Hasdeu, Cicerone Poghirc era poliglot, fiind un bun cunoscător al mai multor limbi vechi sau moderne: latină, greacă veche, sanscrită, hitită, gotică, islandeză veche, slavă veche, armeană clasică, rusă, norvegiană, germană, engleză, franceză etc.
Din 1968 a fost profesor universitar, șef al Catedrei de filologie clasică (1974-1976), iar în perioada 1963-1970 a fost prodecan al Facultății de Limbi Romanice, Clasice și Orientale din cadrul Universității din București. A predat în calitate de visiting professor la Universitățile din Indiana, Michigan și California (Statele Unite ale Americii), între anii 1973 și 1974, respectiv la Universitatea din Padova (Italia), în perioada 1976-1979, unde a ținut cursuri de limba și cultura română, dar și de limbi și culturi balcanice.
În 1979, Cicerone Poghirc s-a stabilit în Franța, fiind, printre altele, lector de limbă și literatură română (din 1980) și secretar general (din 1982) al Centrului Român de Cercetări din Paris.
Și-a continuat cariera universitară în Germania, unde a predat limba și literatura română 12 ani, fiind profesor onorific la Seminarul de romanistică al Universității Ruhr din Bochum.
Parcurs editorial și publicistic:
A publicat un număr important de recenzii ale operelor unor scriitori români din exil, precum Mircea Eliade, Vintilă Horia, Emil Cioran, Horia Stamatu, Ioan Petru Culianu, Alexandru Ciorănescu ș.a., în reviste de prestigiu cum ar fi Lupta, Cuvântul românesc, Journal of the American Romanian Academy of Arts and Sciences, Dacoromania etc., dar și o întreagă serie de studii cu privire la ortografie sau la folclorul românesc.
A semnat articole științifice în reviste academice naționale (Analele Universității București, Limba română, Studii și cercetări lingvistice etc.) și internaționale (Cahiers balkaniques din Paris și Linguistique balkanique din Sofia), din zona preocupărilor sale în domeniul lingvisticii indo-europene și balcanice.
Opera lui Cicerone Poghirc cuprinde articole din domenii ample ale lingvisticii: tracologie, istoria limbii, onomastică (hidronimie), lingvistică generală, indo-europeană și balcanică, tipologică etc. A avut contribuții etimologice la Dicționarul limbii române, tomul 6 (Editura Academiei Republicii Populare Române București, 1965) și a colaborat la Istoria limbii române, volumul al II-lea (Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1969), cu capitolul „Influența autohtonă”.
Cel mai cunoscut volum al său, intitulat B.P. Hasdeu, lingvist și filolog (Editura Științifică, București, 1968), cuprinde fișa bibliografică a autorului respectiv și subliniază contribuția sa științifică, valorificând astfel opera savantului.
Bogata sa activitate de cercetare se reunește în volumul intitulat Philologica et linguistica: Ausgewählte Aufsätze (1953-1983) (Dr. N. Brockmeyer, Bochum, 1983), ce include lucrările sale din perioada 1953-1983.
Articolele apărute după 1983 atestă în special preocupările sale de orientalist și cele legate de continuitatea și diversitatea neamului românesc, degradarea limbii etc. A participat în calitate de colaborator la realizarea volumului Aromânii. Istorie, limbă, destin (coordonat de Neagu Djuvara, Fundaţia Culturală Română, Bucureşti, 1996), volum apărut inițial în Franța, în 1990.
La preocupările de lingvistică se adaugă și faptul că Cicerone Poghirc a studiat cultura populară românească, acordând o atenție particulară folclorului, în special colindelor și descântecelor românești, preocupându-se totodată și de mentalitățile și credințele traco-dace și albaneze, de sorginte ilirică. În aceeași direcție se încadrează și colaborarea cu Ioan Petru Culianu, cu care a publicat o serie de studii (unul dintre ele ca unic autor și șapte în coautorat) în The Encyclopedia of Religion (MacMillan, New York, 1987), volum coordonat de Mircea Eliade, de care l-a legat o frumoasă prietenie, în special prin prisma preocupărilor de indianistică și de istoria religiilor.
De asemenea, Cicerone Poghirc a participat la redactarea unor manuale de limba latină, pentru clasa a VIII-a, în colaborare cu Viorica Bălăianu și Constantin Marinică (Editura Didactică și Pedagogică, București, 1978, reeditat în anii 1994-1996) și pentru clasa a X-a, împreună cu Maria Morogan și Margareta Nasta (Editura Didactică și Pedagogică, București, 1979).
A editat mai multe volume, între care Un dicționar al înțelepciunii, de Theofil Simenschy (ediția a II-a, Editura Junimea, Iași, 1979). Din 1987 a fost redactor, respectiv redactor-șef (în perioada 1988-1993) al revistei Kurier (Bochum), în care a publicat câteva articole și recenzii: „E.M. Cioran și românii” (1988), „Considerații despre universalitatea lui Eminescu” (1990), „In memoriam Horia Stamatu, 9 sept. 1912 – 8 iulie 1989” (1990) etc.
Premii și distincții:
Membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe.
Membru de onoare al Societății Române de Studii Indo-Europene.
În 1985, ministrul landului Renania de Nord-Westfalia i-a acordat titlul de profesor onorific, pe baza activității sale academice și a celor aproximativ 120 de lucrări publicate până atunci.
În 1990 i s-a conferit la București titlul de președinte de onoare al Institutului de Orientalistică.
Personalitate erudită a lingvisticii românești, indo-europenist, orientalist, istoric al religiilor, Cicerone Poghirc a fost distins cu Ordinul Național pentru Merit în grad de comandor la sfârșitul anului 2000.
Descriere colecție:
Colecția „Cicerone Poghirc”
Cicerone Poghirc – reputat lingvist, indo-europenist, eseist și istoric al religiilor – era poliglot, asemenea unor cărturari români precum Cantemir sau Hasdeu, fiind un bun cunoscător al mai multor limbi vechi sau moderne: latină, greacă veche, sanscrită, hitită, gotică, islandeză veche, slavă veche, armeană clasică, rusă, norvegiană, germană, engleză, franceză etc. Așa se explică faptul că această colecție include numeroase dicționare în diverse limbi străine, între care greacă, albaneză, rusă, bulgară, sârbă, croată, maghiară ș.a., unele dintre ele bilingve (sanscrit-german, albanez-francez, român-turc, maghiar-român, publicate începând cu anul 1895). Seria de dicționare străine este completată de cele redactate în română (explicative, ortografice, etimologice, etnologice și de folclor, dar și altele care atestă preocupările științifice ale lui Poghirc, precum Dicționar onomastic creștin și Dicționarul limbii poetice a lui Eminescu).
Date fiind formarea lingvistică și competențele poliglote, studiile sale acoperă o arie largă – lingvistică generală, indo-europeană și balcanică –, la care se adaugă și articole cu o tematică variată: colinde și descântece, onomastică, civilizație și mitologie românească, creștinism, religia traco-dacă și albaneză (unele în colaborare cu Ioan Petru Culianu) etc.
Astfel, biblioteca lui Cicerone Poghirc conține numeroase studii de specialitate, manuscrise și însemnări, diverse materiale tipărite, vechi și valoroase, multe dintre ele apărute la începutul anilor 1800, îndeosebi în latină, în greacă și în limbi slave.
Fondul cuprinde și exemplare din presa românească din exil, între care Apoziția, Buletinul Bibliotecii Române din Freiburg, Curentul, Destin, Ethos, Ființa românească ș.a., dar și câteva albume cu fotografii.
În ceea ce privește corespondența, deosebit de importantă este cea primită de Cicerone Poghirc de la personalități importante precum: Ana Blandina, Emil Cioran, Ioan Petru Culianu, Neagu Djuvara, Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Eugen Lozovan etc., cea mai bogată fiind purtată cu Horia Stamatu, la care se adaugă corespondența de familie, primită de la Narcisa și Maria Poghirc (fiica și soția vărului său Pompiliu Poghirc).
Pe scurt, Colecția „Cicerone Poghirc” reprezintă un excepțional fond de carte și documente ce reflectă cu precădere domeniile de interes ale lingvistului.
Listă cu lucrări proprii:
BĂLĂIANU, VIORICA; MARINICĂ, CONSTANTIN; POGHIRC, CICERONE. Limba latină [Carte tipărită] : manual pentru clasa a VIII-a. Viorica Bălăianu, Constantin Marinică, Cicerone Poghirc. Redactor: prof. Mariana Diaconescu ; Coperta: Victor Wegeman. Bucureşti : Editura Didactică şi Pedagogică R.A., 1994, 120 p. ISBN 973-30-3217-4
B19
MOROGAN, MARIA; NASTA, MARGARETA; POGHIRC, CICERONE. Limba latină [Carte tipărită] : manual pentru clasa a X-a. Maria Morogan, Margareta Nasta, Cicerone Poghirc. [Referenți: conf. univ. dr. Eugen Dobroiu, prof. Maria Nicolaescu] ; [Redactor: prof. Eugenia Pârvu]. Bucureşti : Editura Didactică şi Pedagogică, 1979, 208 p. ; foto, tab. Cartea cu nr. inv. CP2930 conține ca material însoțitor 1 fotocopie articol „Carmen gentis latinae”.
M90
POGHIRC, CICERONE. Asupra unui pasaj controversat din Tucitide [Broșură tipărită] : (III, 94, 5: αγνωστατοι γλωσσαν) : extras. C. Poghirc. București : [sn] . ─ [sn]: , 1962, 3 p.
Extras din: Analele Universității București. Seria Științe sociale. : Filologie; Universitatea București . ─ Bucureşti[sn], 1962, vol. Extras din Analele Universității București. Seria științe sociale – filologie, 1962, an 11, nr.25, pp.387-389. Conține rezumat în limba franceză și rusă.
P74
POGHIRC, CICERONE. Autour de Decebalus per Scorilo (IDR, III 3, nr. 272) [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. [Sofia] : [St Kliment Ohridski University Press], [1994], 6 p. Extras din Studia in honorem Georgii Mihailov, de Aleksandr Nikolaev Fol, Bogdan Ivanov Bogdanov, Petr Angelov Dimitrov, …, pp. 365-370.
P74
POGHIRC, CICERONE. B. P. Haşdeu [Carte tipărită] : lingvist şi filolog. Cicerone Poghirc. Coperta de Petre Vulcănescu. Bucureşti : Editura Ştiinţifică, 1968, 248 p.
II 12.410 P74 80/P74 821.0rum/H34P
POGHIRC, CICERONE. Conceptions glottogoniques au début du siécle des lumiéres [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. München : Verlag Karl Albert, 1974, 24 p. Extras din Dacoromania jahrbuch für östliche latinität, 1974, no. 2, pp.243-265.
P74
POGHIRC, CICERONE. Considerations philologiques et linguistiques sur Gebeleizis [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Serdicae : [sn] . ─ [sn]: , 1974, 4 p.
Extras din: Thracia.; Academia Litterarum Bulgarica . ─ Serdicae : Academiae Litterarum Bulgaricae, 1974, 376 p. Extras din Thracica II, 1974.
P74
POGHIRC, CICERONE. Considerații asupra lexicului limbii macedonene vechi [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. [sl]: . [sl] : Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1959, 12 p. Extras din Studii și cercetări lingvistice, 1959, an 10, nr. 3, pp.383-394.
P74
POGHIRC, CICERONE. Considérations linguistiques sur l’ethnogenése paléobalkanique [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Bucarest : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1976, 14 p.
Extras din: Revue des études sud-est européennes.; Institut d’Études Sud-Est Européennes . ─ Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1976. Extras din Revue des études sud-est européennes, 1976, tom 14, no. 2, avril-juin, pp.207-220.
P74
POGHIRC, CICERONE. Considérations sur les éléments autochtones de la langue romaine [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Bucureşti : Éditions de l’Academie de la Republique Socialiste de Roumaine, 1967, 18 p. Extras din Revue roumaine de linguistique, 1967, tom 12, no. 1, pp.20-36.
P74
POGHIRC, CICERONE. Considérations sur les éléments autochtones de la langue romaine [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Darmstadt : Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1982, 31 p. Extras din Substrate und superstrate in den romanischen sprachen, Reinhold Kontzi, Darmstadt, 1982, pp.275-301. ISBN 3-534-06680-4
P74
POGHIRC, CICERONE. Contribuții la o mitologie comparata traco-indica [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. București : [s.n.], 1976, 34 p.
Extras din: Studia indoeuropaea ad dacoromanos hertinentia. : studii de tracologie; Redactor: Prof. dr. Cicerone Poghirc . ─ București : Tipografia Universității din București, 1976, 170 p. Extras din Studia indoeuropaea ad dacoromanos pertinentia = Studii de tracologie sub redacția prof. dr. Cicerone Poghirc, 1976.
P74
POGHIRC, CICERONE. Ecouri clasice în poezia lui Eminescu [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. [sl]: . [sl] : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1968, 5 p. Extras din Studii clasice, 1968, vol. 10, pp.285-289.
P74
POGHIRC, CICERONE. Elementul autohton în concepția lui Ion Budai-Deleanu [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Bucureşti : [sn] . ─ [sn]: , 1971, 9 p. Extras din Studii și comunicări, Ion Budai-Deleanu, București, 1971, pp.138-145.
P74
POGHIRC, CICERONE. Eminesciana. [Broșură tipărită]. Cicerone Poghirc. Paris : Centre Roumain de Recherches, 1989, 38 p. Dedicație Cicerone Poghirc pentru Vintilă Horia (exemplarul cu numărul de inventar VH2839).
P74
POGHIRC, CICERONE. Fulminis sau fluminis? [Broșură tipărită] : conjectură la Tibul I, 9, 36 : extras. Cicerone Poghric. București : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1979, 2 p.
Extras din: Studii clasice.; Societatea de Studii Clasice din R.S.R. . ─ Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1979. Extras din Studii clasice, 1979, vol. 18, pp.125-126.
P74
POGHIRC, CICERONE. Goths et tatars en Crimée au XVIe siécle [Broșură tipărită] : (d’aprés le témoignage de Busbecq) : extras. Cicerone Poghirc. Bucarest : [sn] . ─ [sn]: , 1967, 5 p. Extras din Studia et Acta Orientalia, 1967, vol. 5-6, pp.405-409.
P74
POGHIRC, CICERONE. Gramaticî și vocabular [Broșură tipărită] : cu privire la aspectul verbal în limba romînă : extras. C. Poghirc. [sl]: . [sl] : Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1953, 6 p.
Extras din: Limba romînă.; Academia R.P.R. . ─ Bucureşti : Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1953. Extras din Limba romînă, 1953, an 2, nr. 6, noiembrie-decembrie, pp.17-22.
P74
POGHIRC, CICERONE. Henry M. Hoenigswald, Language Change and Linguistic Reconstruction [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1962, 2 p. Extras din Studii și cercetări lingvistice, 1962, anul 13, [nr.] 4, pp. 565-566.
P74
POGHIRC, CICERONE. Irano-daco-romanica [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Bucarest : [sn] . ─ [sn]: , 1971, 4 p. Extras din Studia et Acta Orientalia, 1971, vol. 8, pp.25-28.
P74
POGHIRC, CICERONE. L’apport des langues balkaniques modernes à la connaissance des idiomes thraco-daces [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1980, 5 p. Extras din Actes du II Congrés Internațional de Thracologie (Bucarest, 4-10 septembre 1976). III Linguistique, ethnologie (ethnographie, folkloristique et art populaire), anthropologie, 1980.
P74
POGHIRC, CICERONE. L’apport des substrats antiques a l’union linguistique balkanique [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. [sl]: . ─ [sn]: , 1977, 5 p. Extras din Linguistique balkaoique, 1977, an 20, no. 1-2, pp.84-87.
P74
POGHIRC, CICERONE. L’hydronymie roumaine [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Sofia : [sn] . ─ [sn]: , 1974, 29 p. Extras din Linguistique balkanique, 1974, tom 17, no.2.
P74
POGHIRC, CICERONE. L’influence orientale sur la langue roumaine [Broșură tipărită] : (question de méthode) : extras. Cicerone Poghirc. Bucarest : [sn] . ─ [sn]: , 1977, 22 p. Extras din Stvdia et acta orientalia, 1977, vol. 9, pp.108-128.
P74
POGHIRC, CICERONE. La contribution de Bogdan Petriceico Hasdeu a la theorie du substrat de la langue roumaine [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Sofia : [sn] . ─ [sn]: , 1973, 14 p. Extras din Academie Bulgare des Sciences. Linguistique Balkanique, 1973, vol. 16, no.2, pp.85-98.
P74
POGHIRC, CICERONE. La valeur phonétique de l’oscillation graphique thrace a/e à la lumiére es données des langues balkaniques modernes [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. Bucarest : Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1961, 5 p.
Extras din: Studii clasice.; Societatea de Studii Clasice din R.P.R. . ─ Bucureşti : Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1961. Extras din Studii clasice, 1961, vol. 3, pp.33-37.
P74
POGHIRC, CICERONE. Les conceptions linguistique de B. P. Hasdeu [Broșură tipărită] : (1838-1907) : extras. C. Poghirc. Bucarest : Éditions de l’Academie de la Republique Socialiste de Roumaine, 1969, 15 p. Extras din Revue de linguistique, 1969, tom 14, no. e, pp.221-235.
P74
POGHIRC, CICERONE. Les rapports entre le thraco-dace et le balto-slave [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. Bucarest : Editions de l`Academie de la Republique Socialiste de Roumanie, 1970, 7 p. Extras din Actes e Xe Congrés International des Linguistes, Bucarest, 28 août – 2 septembre 1967, vol. 4, (1970), pp.765-771).
P74
POGHIRC, CICERONE. Limba română în lumina lingvisticii indoeuropene. [Broșură tipărită]. Cicerone Poghirc. Universitatea din București. Bucureşti : [s.n.], 1971, 43 p. (Limbă . 1 / Sub îngrijirea prof.univ. B. Cazacu ; 11). Prelegeri ținute la Cursurile de vară și colocviile științifice de limbă, literatură, istoria și arta poporului român.
P74
POGHIRC, CICERONE. Note asupra cauzalității în limbă [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. București : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1967, 10 p. Extras din Probleme de lingvistică generală, 1976, vol. 5.
P74
POGHIRC, CICERONE. O nouă teorie asupra substratului limbii române? [Broșură tipărită] : (în legătură cu lucrările lui G. Reichenkron) : extras. C. Poghirc. [sl]: . ─ [sn]: , 1967, 10 p.
Extras din: Limba română.; Academia R.S.R. . ─ Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1967. Extras din Limba română, 1967, an 16, nr. 5, pp.414-422.
P74
POGHIRC, CICERONE. Observații asupra procesului de însușire a unei limbi străine [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. [sl]: . [sl] : Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1962, 15 p. Extras din Probleme de lingvistică generală, 1962, vol. 4. Conține rezumat în limba franceză.
P74
POGHIRC, CICERONE. Particula proniminală -ne în greacă, albaneză și romînă [Broșură tipărită] : (în legătură cu rom. mine, tine, sine) : extras. C. Poghirc. [sl]: . [sl] : Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1962, 5 p. Extras din Studii și cercetări lingvistice, 1962, an 13, nr. 4, pp.491-495. Extrasul conține rezumate în limba franceză și rusă.
P74
POGHIRC, CICERONE. Philologica et linguistica [Carte tipărită] : ausgewählte Aufsätze (1953-1983) : festsammlung zum 55. Geburtstag. Cicerone Poghirc. Herausgegeben von Dr. Helmut Frisch. Bochum : Studienverlag Dr. N. Brockmeyer, 1983, XVI, 516 p. ISBN 3-88339-356-8
P74
POGHIRC, CICERONE. Probleme actuale ale etimologiei românești [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. [sl]: . [sl] : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1968, 9 p.
Extras din: Limba română.; Academia R.S.R. . ─ Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1968. Extras din Limba română, 1968, an 17, nr. 1.
P74
POGHIRC, CICERONE. Problémes actuels de l’étymologie roumaine [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. [sl]: . [sl] : Éditions de L’Académie de la République Socialiste de Roumanie, 1968, 16 p. Extras din Revue roumaine de linguistique, 1968, tom 13, no. 3, pp.299-214.
P74
POGHIRC, CICERONE. Problémes d’histoire roumaine à la lumiére des théories linguistiques récentes [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Paris ; Iaşi : [sn] . ─ [sn]: , 1993, 12 p. Extras din Revue des études roumaines, 1993, vol. 17-18, pp.83-94.
P74
POGHIRC, CICERONE. Préoccupations de grammaire historique et comparée romane et indo-européenne chez Ion Budai-Deleanu (1760-1820) [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. [sl]: . [sl] : Éditions de l’Academie de la Republique Socialiste de Roumaine, 1971, 8 p. Extras din Actele celui de-al XII-lea Congres Internațional de Lingvistică și Filologie Romanică, 1971, vol. 2, pp.1405-1412.
P74
POGHIRC, CICERONE. Studiile sanscrite în România [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. [sl]: . ─ [sn]: , 1972, 11 p. Extras din Analele Universității București. Limbi clasice și orientale, 1972, an 21, pp.109-119. Conține rezumat în limba engleză.
P74
POGHIRC, CICERONE. Sur la répartition des livres de Tacite entre Annales et Histoires [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. Bucureşti : Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1964, 6 p.
Extras din: Studii clasice.; Societatea de Studii Clasice din R.P.R. . ─ Bucureşti : Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1964. Extras din Studii clasice, 1964, [vol.] 6, pp.149-154.
P74
POGHIRC, CICERONE. Sur les éléments de substrat du roumain [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. München : Verlag Karl Albert, 1973, 14 p.
Extras din: Dacoromania. : jahrbuch für östliche Latinität; Herausgegeben: Paul Miron . ─ München[sn], 1973, vol. Extras din Dacoromania jahrbuch für östliche latinität, 1973, no. 1, pp.197-209.
P74
POGHIRC, CICERONE. Tentativo di rivalutazione delle concordanze lessicali romeno-albanesi [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Pisa : Pacini Editore, [s.a.], 12 p. Extras din Scritti linguistici. In onore di Giovan Battista Pellegrini, pp. 1379-1390.
P74
POGHIRC, CICERONE. Thrace et daco-mésien: langues ou dialectes [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1976, 13 p. Extras din Thraco-dacica. Recueil d’études à l’occasion du IIe Congrés International de Thracologie, 1976, pp. 335-347.
P74
POGHIRC, CICERONE. Un corespondent al rom. săvai [Broșură tipărită] : V. Fr. Sevals : extras. C. Poghic. Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1965, 3 p. Extras din Omagiul lui Alexandru Rosetti la 70 de ani, 1965.
P74
POGHIRC, CICERONE. Une question controversée d’histoire macédoniene sur un passage d’Anaximéne e Lampsaque [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. Berlin : Akademie-Verlag, 1964, 6 p. Extras Sonderdruck aus neue beiträge zur geschichte del alten welt, band I alter orient und griechenland, 1964, pp.259-264.
P74
POGHIRC, CICERONE. Vocalele rom. ă, alb. ë, bulg. ъ și oscilația a/e în grafia cuvintelor trace [Broșură tipărită] : extras. C. Poghirc. [sl]: . [sl] : Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1960, 4 p. Extras din Studii și cercetări lingvistice. Omagiu lui Al. Graur cu prilejul împlinirii a 60 de ani, 1960, an 11, nr. 3, pp.657-660.
P74
POGHIRC, CICERONE. Y a-t-il des elements mediterraneens en Roumain? [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. München : Francke Verlag, 1982, 9 p. Extras din Fesschrift für Johannes Hubschmid zum 65. Geburtstag, 1982. ISBN 3-7720-1562-X
P74
POGHIRC, CICERONE. În legătură cu Hasdeu și cu obiectivitatea științifică [Broșură tipărită] : extras. Cicerone Poghirc. [sl]: . [sl] : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1970, 13 p.
Extras din: Limba română.; Academia R.S.R. . ─ Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1970. Extras din Limba română, 1970, an 19, nr. 2, pp.153-165.
P74
POGHIRC, CICERONEЗаметки о процессе усвоения иностранного языка. Zametki o proțesse usboeniia inostrannogo iazîka [Broșură tipărită] : extras. Ci. Pogirk. [Bucarest] : Éditions de L’Académie de la République Populaire Roumaine, 1963, 13 p. Extras din Revue de linguistique, 1963, tome 8, no 1, pp. 85-97.
P74
POGHIRC, CICERONEОтношение древнемакедонского языка к древнегреческому. Otnoșenie drevnemakedonskogo iazîka k drevnegreceskomu [Carte dactilografiată] : dissertațiia. Ci. Pogirk. Naucinîi rukovoditel: prof. A. V. Desnițkaia. Leningrad : [s.n.], 1958, 175 p. Antetitlu: Leningradskii Ordena Gosudarstvennîi Universitet imeni A. A. Jdanova.
P74
Din colecția autorului:
Annalile Societatii Academice Romane. . 1879, tomulu 40, sectiunea 2, Sessiunea anului 1878. Memorii si notitie [periodic tipărit]. Societatea Academica Romana. Bucuresci : [sn] . ─ [sn]: , 1879, vol. În: Annalile Societatii Academice Romane.; Societatea Academica Romana . ─ Bucuresci[sn], 1867-.
Periodicitate necunoscută
S65
Apoziția [periodic tipărit] : Revista cenaclului literar-artistic „Apoziția”, MünchenRedactor: Jon Dumitru. München : [sn] . ─ [sn]: , [1969]-, vol. anual
Aristarchs Homerische textkritik nach den fragmenten des Didymos. 1 Theil. [Carte tipărită]. Dargestellt und beurtheilt von Arthur Ludwich. Leipzig : Druck und Verlag von B. G. Teubner, 1884, 635 p. În: Aristarchs Homerische textkritik nach den fragmenten des Didymos.; Dargestellt und beurtheilt von Arthur Ludwich . ─ Leipzig : Druck und Verlag von B. G. Teubner, 1884-.
L89
Aristarchs Homerische textkritik nach den fragmenten des Didymos. 2 Theil. [Carte tipărită]. Dargestellt und beurtheilt von Arthur Ludwich. Leipzig : Druck und Verlag von B. G. Teubner, 1884, 774 p. În: Aristarchs Homerische textkritik nach den fragmenten des Didymos.; Dargestellt und beurtheilt von Arthur Ludwich . ─ Leipzig : Druck und Verlag von B. G. Teubner, 1884-.
L89
Beowulf and the fight at Finnsburg. [Carte tipărită]. Edited, with introduction, bibliography, notes, glossary, and appendices by Fr. Klaeber. Boston; New York; Chicago : D. C. Heath & Co., Publishers, [1922], CLXII, 412 p. Volumul conține adnotări (olografe), iar începând cu p. 254 este decupat manual și marcat alfabetic (exemplar nr. inventar CP2138).
K51
CICERO, MARCUS TULLIUS. Brutus. [Carte tipărită]. Cicerón. Texte établi et traduit par Jules Martha. Ediție bilingvă. Paris : Société d’Édition « Les Belles-Lettres », 1923, XIV, 278 p. (Collection des Universités de France / Publieé sous le patronage de l’Association Guillaume-Budé).
C49
KÜHNER, RAPHAEL. Ausführliche Grammatik der griechischen Sprache. . 1 Teil, 2 Band, Elementar- und Formenlehre [Carte tipărită]. dr. Raphael Kühner. Besorgt von dr. Friedrich Blass. 3 Auflage. Hannover : Hannsche Buchhandlung, 1892, XI, 652 p. În: Ausführliche Grammatik der griechischen Sprache. / dr. Raphael Kühner . ─ 3 Auflage . ─ Hannover : Hannsche Buchhandlung, 1890-.
K90
KÜHNER, RAPHAEL. Ausführliche Grammatik der griechischen Sprache. . 2 Teil, 1 Band, Satzlehre [Carte tipărită]. dr. Raphael Kühner. Besorgt von dr. Bernhard Gerth. 3 Auflage. Hannover; Leipzig : Hannsche Buchhandlung, 1898, IX, 666 p. În: Ausführliche Grammatik der griechischen Sprache. / dr. Raphael Kühner . ─ 3 Auflage . ─ Hannover : Hannsche Buchhandlung, 1890-.
K90
PROCOPOVICI, AL. A. Abas [Carte tipărită] : recherches de phonétique expérimentale sur l’accentuation syllabique et phraséologique. II. Le son dans la phrase néerlandaise : extras. Al. Procopovici. Cernăuți : Institutul de Arte Grafice și Editură „Glasul Bucovinei”, 1928, 94 p. Extras din Revista filologică, 1928, an 2, pp. 120-214.
P93
THEOCRIT; MOSCOS DE SIRACUSA; BION DE PHLOSSA. Bucoliques grecs. Tome 2. , Pseudo-Théocrite. [Carte tipărită]. Théocrite, Moschos, Bios, … Texte établi et traduit par Ph. E. Legrand. Paris : Société d’Édition « Les Belles-Lettres », 1927, XI, 283 p. (Collection des Universités de France / Publiée sous le patronage de l’Association Guillaume-Budé). În: Bucoliques grecs.; Texte établi et traduit par Ph. E. Legrand . ─ Paris : Société d’Édition « Les Belles-Lettres », 1927-.
T50
CAESAR, CAIUS JULIUS. Commentarii Vol. 3. , Commentarii de Bello Alexandrino, Africano, Hispaniensi. [Carte tipărită] : cum A. Hirti aliorumque supplementis. C. Iuli Caesaris. Recognovit: Bernardus Dinter. Lipsiae : In Aedibus B. G. Teubneri, 1876, VI; 311 p. În: Commentarii. : cum A. Hirti aliorumque supplementis / C. Iuli Caesaris; Recognovit: Bernardus Dinter . ─ Lipsiae : In Aedibus B. G. Teubneri, 1876-. Index, pp. 163-309.
C12
Curentul. 1979. [periodic tipărit]. Director: Pamfil Şeicaru. München : Editura Curentul, 1979, 1 vol. În: Curentul.; Redactor: Pamfil Șeicaru . ─ Bucureşti[sn], 1928-.Lunar
S42
DIOGENES, LAERTIOS. De clarorum philosophorum vitis, dogmatibus et apophthegmatibus libri decem. [Carte tipărită]. Diogenis Laertii. Recensuit: C. Gabr. Cobet ; Ant. Westermanno ; J. F. Boissonadio. Ediție bilingvă. Parisiis : Editore Ambrosio Firmin Didot, 1862, III, 170 p. Index, pp. 171-182.
D51
KIRCHHOFF, ADOLF. Die homerische Odyssee. [Carte tipărită]. A. Kirchhoff. Zweite umgearbeitete auflage. Berlin : Verlag von Wilhelm Hertz, 1879, XII, 600 p.
K46
LEHRS, KARL. De Aristarchi studiis Homericis [Carte tipărită] : ad praeparandum Homericorum carminum textum Aristarcheum. K. Lehrs. [Leipzig] : Regimontii Prussorum. Sumtibus fratrum Borntraeger, 1833, VIII, 340 p. Texte în latină și pasaje în greacă veche.
L41
SCHAEFER, ARNOLD. Demosthenes und seine Zeit. Band 2. [Carte tipărită]. Arnold Schaefer. Leipzig : Druck und Verlag von B. G. Teubner, 1856, X, 534 p. În: Demosthenes und seine Zeit. / Arnold Schaefer . ─ Leipzig : Druck und Verlag von B. G. Teubner, 1856-.
S33
SCHAEFER, ARNOLD. Demosthenes und seine Zeit. Band 3, Abteilung 1. [Carte tipărită]. Arnold Schaefer. Leipzig : Druck und Verlag von B. G. Teubner, 1858, VIII, 363 p. În: Demosthenes und seine Zeit. / Arnold Schaefer . ─ Leipzig : Druck und Verlag von B. G. Teubner, 1856-.
S33
CARA, CESARE A. DE. Errori mitologici del professore Angelo De Gubernatis [Carte tipărită] : saggio critico. Cesare A. de Cara. Prato : [s.n.], 1883, 94 p. Indice, pp. 93-94.
C22
STRABON. Geographica. Volumen 1. [Carte tipărită]. Strabonis. Recognovit: Augustus Meineke. Lipsiae : Sumptibus et Typis B.G. Teubneri, 1852, XV, 396 p. În: Geographica. / Strabonis; Recognovit: Augustus Meineke . ─ Lipsiae : Sumptibus et Typis B.G. Teubneri, 1852-.
Prefață în limba latină.
S90
AESCHINES. Orationes. [Carte tipărită]. Aeschinis. Post: Fr. Frankium ; Curavit: Fridericus Blass. Lipsiae : In Aedibus B. G. Teubneri, 1896, XVI, 332 p.
A24
HASDEU, BOGDAN PETRICEICU. Post-scripta. [Carte tipărită]. B. P. Hasdeu. Bucuresti : [s.n.], 1880, 76 p. Extras din Specimen de gramatică comparativă istorică a limbeǐ române, de B. P. Hasdeu, pp. 691-766.
H34
HASDEU, BOGDAN PETRICEICU. Principie de filologia comparativa ario-europea. Tom 1, Istoria filologieǐ comparative [Carte tipărită] : cuprindend grupurile indo-perso-tracic, greco-italo-celtic si leto-slavo-germanic, cu aplicaţiuni la istoria limbei romane : curs ținut la Facultatea de Litere și Filosofiă din Bucurescǐ. B. Petriceicu-Hasdeu. Bucuresci : [sn] . ─ [sn]: , 1875, 108 p.
H34
MOLIÈRE. Oeuvres complètes de Molière [Carte tipărită] : précédées de L’histoire de la vie et des ouvrages de Molière. Molière. Jules Taschereau ; Dessins par Gérard Seguin, Jules David, Lorentz, … . Paris : [s.n.], 1851, 384 p. ; il.
M87
PHAEDRUS, GAIUS JULIUS . Phaedri Avgvsti liberti Fabvlae Aesopiae. [Carte tipărită]. [Phaedrus]. Recognovit et praefatvs est Lvcianvs Mveller. Lipsiae : In Aedibvs B. G. Tevbneri, 1885, XIV, 66 p.
P63
WOLF, FRIEDRICH AUGUST . Prolegomena ad Homerum Volumen 1. [Carte tipărită] : sive De operum Homericorum prisca et genuina forma variisque mutationibus et probabili ratione emendandi. Frid. Aug. Wolfius. Praefatio: Rudolfus Peppmüller. [Halle] : Halis Saxonum, 1884, VIII, 307 p.
MEYER-LÜBKE, W. Rümanisch und romanisch [Broșură tipărită] : extras. W. Meyer – Lübke. [Bucureşti] : [Editura Regia M. O. Imprimeria Națională], [1930], 36 p. Extras din Academia Română. Memoriile secțiunii literare, 1930, seria 3, tom 5, mem. 1, pp. 1-36.
M63
OPIS Documente
CICERONE POGHIRC
Corespondență:
– Scrisoare de la Horia Stamatu pentru Cicerone Poghirc, datată 18.06.1981, text olograf, Dosar Cicerone Poghirc: Horia Stamatu, CP0566, p.136;
– Scrisoare de la Eugène Ionesco pentru Cicerone Poghirc, datată 20.02.1980, text dactilografiat, semnătură olografă, Dosar Cicerone Poghirc: Corespondență (1) Cicerone Poghirc – Expeditori diverși, CP4281, p. 124;
– Scrisoare de la Neagu Djuvara pentru Cicerone Poghirc, datată 12.06.1987, text olograf, Dosar Cicerone Poghirc: Corespondență (1) Cicerone Poghirc – Expeditori diverși, CP4281, p. 47;
– Scrisoare de la Virgil Ierunca pentru Cicerone Poghirc, datată 9 mai 1986, text olograf, Dosar Cicerone Poghirc: Corespondență (1) Cicerone Poghirc – Expeditori diverși, CP4281, pp. 121-122;
Manuscrise:
– Manuscris Cicerone Poghirc (text olograf), Pentru o concordanță funcțională și cronologică între lingvistică, arheologie și antropologie în domeniul indo-european, Dosar Cicerone Poghirc: activitate științifică (6), CP1863, p. 44;
– Manuscris Cicerone Poghirc (text olograf), Albanian Religion, Dosar Cicerone Poghirc: activitate științifică (6), CP1863, p. 213;
– Manuscris Cicerone Poghirc (text olograf),
Dedicații:
– Cristian Bădiliță, Platonopolis sau Împăcarea cu filosofia, Editura Polirom, Iași, 1999. Cartea conține dedicația autorului pentru Cicerone Poghirc, datată 27 februarie 1999 (nr. inventar CP0754);
– Theodor Hristea, Probleme de etimologie: Studii. Articole. Note, Editura Științifică, București, 1968. Cartea conține dedicația autorului pentru Cicerone Poghirc, datată 12 septembrie 1968 (nr. inventar CP0842);
– Zoe Petre, Vârsta de bronz, Editura Persona, București, 2000. Cartea conține dedicația autoarei pentru „Lizi și Roni” (nr. inventar CP1702);
– Ștefan Baciu, Singur în Singapur, Editura Mele, 1988. Cartea conține dedicația autorului pentru Cicerone Poghirc, datată 24 aprilie 1988 (nr. inventar CP1707);
– Neagu Djuvara, Există istorie adevărată?, Editura Humanitas, București, 2009. Cartea conține dedicația autorului pentru Cicerone Poghirc, datată 24 aprilie 2010 (nr. inventar CP1714);
– Tache Papahagi, Poezia lirică populară, Editura pentru Literatură, 1967. Cartea conține dedicația autorului pentru Cicerone Poghirc, datată 9 decembrie 1969 (nr. inventar CP1722);
– Romulus Vulcănescu, Izvoare de cultură, Editura Sport-Turism, București, 1988. Cartea conține dedicația autorului pentru Cicerone Poghirc (nr. inventar CP2627);
– Zoe Dumitrescu Bușulenga, Eminescu și romantismul german, Editura Eminescu, București, 1986. Cartea conține dedicația autoarei pentru Cicerone Poghirc, datată 1987 (nr. inventar CP3320).
Fotografii:
– 4 fotografii cu Cicerone Poghirc, Album foto Cicerone Poghirc, CP4274;
– 1 fotografie cu Cicerone Poghirc și Mircea Eliade, nedatată, Album foto Cicerone Poghirc, CP4274.