Biografie:
CEZAR STELIAN VASILIU, preot, teolog, eseist
(n. 1939, Comarnic, jud. Prahova – d. 2018, Montréal, Canada)
Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române în mai multe Comisii ecumenice și de dialog interconfesional. A urmat cursurile Seminarului Teologic din București (1956–1959 ) și ale Institutului Teologic din București (1959–1963). Între anii 1963–1966 a fost doctorand al aceluiași Institut, la specializarea „Istorie Bisericească Universală”, sub îndrumarea reputatului istoric pr. prof. Ioan Rămureanu. A continuat studiile de specializare la Facultatea Valdeză de Teologie din Roma (1967–1969) și la Facultatea de Științe Bisericești Răsăritene (specializarea istorie) din cadrul Institutului Pontifical Oriental din Roma (1968–1971), unde a obținut diploma de licență (1969) și diploma de doctor (1971), cu teza „La relazoni tra la Chiesa Cattolica e la Chiesa Ortodossa tra 1959–1970”, susținută la Palermo și echivalată ulterior la Institutul Teologic din București, în 1976. A fost primul român care obținea doctoratul la Vatican după cel de-al Doilea Război Mondial.
A fost cooptat în cadrul Serviciului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Române, unde a lucrat ca inspector de specialitate și translator pentru limbile italiană și franceză. Între anii 1975–1978 a editat buletinul „Romanian Orthodox Church News”, iar din 1978 a predat ca lector universitar la Institutul Teologic de grad Universitar din București, catedra de Patrologie. În 1982 a devenit secretar al Serviciului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Române, funcție pe care a deținut-o până în 1984. Cu sprijinul Mitropolitului Antonie Plămădeală, a fost numit secretar al Episcopiei Române din Paris și redactor al publicației „Vestitorul”. Ajuns în Franța, a cerut azil politic, dar din motive administrative a fost nevoit să emigreze în Canada. La 9 decembrie 1985, s-a stabilit împreună cu familia la Vancouver și a predat limba italiană la Universitatea British Columbia. Ulterior, în vara anului 1989, s-a mutat la Montréal și a pus bazele unui departament de teologie ortodoxă în cadrul Universității Catolice din Sherbrooke.
La 25 decembrie 1993, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Nicolae Corneanu, pe seama parohiei cu hramul „Sfântul Nicolae” din Montréal. A slujit aici sub ascultarea canonică a Mitropolitului Nataniel până în 2013, când s-a pensionat din motive medicale. Pe lângă activitatea pastorală, a desfășurat o rodnică activitate culturală, înființând revista „Calea de lumină” și promovând valorile creștine în mediul academic canadian.
Din 1988 a devenit membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe (ARA) și a susținut numeroase conferințe și comunicări în cadrul congreselor acestui for. A fost, de asemenea, membru fondator al Asociației Scriitorilor Români din Canada și al Cenaclului literar Mihai Eminescu din Montréal, respectiv membru co-fondator al Institutului de Studii Istorice din San Diego.
Parcurs editorial și publicistic:
În domeniul științific, a publicat peste 50 de articole și studii de specialitate în reviste de teologie prestigioase din țară și străinătate. Dintre acestea merită menționate: „Biserica Ortodoxă Finlandeză”, Studii Teologice (1964); „Biserica monofizică iacobită a Siriei”, Ortodoxia (1965); „Biserica nestoriană”, Ortodoxia (1966); „I monasteri della Moldavia e Ia loro meglaviosa decorazione estera”, Oriente Christiano (Palermo, 1969); „I rapporti diretti tra la Chiesa Cattolica e la Chiesa Ortodossa”, Oikumenikon (Roma, 1976); „Benedict de Nursia. La 1500 de ani de la naştere”, Glasul Bisericii (1980); „Paulin de Nola. La 550 de ani de la moartea sa”, Glasul Bisericii (1982). Cărți publicate: Le relazioni tra la Chiesa Cattolica e la Chiesa Ortodossa dall’annuncio del Concilio Vaticano II (gennaio 1959) fino ad oggi (dicembre 1970), Teză de Doctorat, Palermo, 1971; Nihil Sine Deo. Eseuri istorice și teologice, San Diego, 1990, Râmnicu Vâlcea, 2003; Istorie și Credință, București, 1997, Râmnicu Vâlcea, 2004; Sfinții Neamului Românesc, Târgoviște, 1999, Montréal, 2008; Histoire de l’Eglise Orthodoxe, Sherbrooke, 2003 (2 vol.); Literatura creștină medievală, bizantină și apuseană, Montréal, 2010.
Premii și distincții:
În 2001 a fost distins cu „ARA Awards”, cu prilejul celui de-al doilea Congres al Academiei Româno-Americane, desfășurat la Montréal, iar în 2018 a primit și „ARA Award of Excellence” pentru activitatea sa de peste 30 de ani, pentru susținerea tradiției și spiritualității românești, precum și pentru asidua promovare a valorilor intelectualității românești.
La 18 septembrie 2004 a primit din partea Preşedinţiei României înalta distincţie Meritul Cultural Român în grad de ofiţer, categoria Culte, ca semn de apreciere a contribuţiei sale la promovarea şi păstrarea credinţei creştine, a valorilor ştiinţei şi culturii româneşti în Canada. În același an, la împlinirea unui deceniu de activitate pastorală, a primit rangul de „Iconom Stavrofor” din partea Preasfințitului Irineu al Americii.
În 2018 a fost decorat cu Medalia Centenarului, primită din partea a 11 asociații românești din Montreal, pentru contribuția sa importantă la păstrarea și promovarea limbii, istoriei și culturii române în Canada.
Descriere colecție:
Colecția „Cezar Vasiliu”
Colecția distinsului teolog român cuprinde un bogat fond de carte, scris predominant în limba română, în franceză și în italiană, în special din domeniul teologiei. Majoritatea volumelor din colecție sunt corelate preocupărilor academice și pastorale ale donatorului, fiind axate pe teme de hagiografie și spiritualitate creștină, cultură și istorie universală, respectiv istoriebisericească. Dedicațiile care apar pe numerase cărți de specialitate din colecție demonstrează aprecierea de care părintele profesor se bucura în rândul teologilor din țară și străinătate. Dintre aceștia amintim pe: PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mitropolitul Nicolae Corneanu, mitropolitul Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Gherasim Cristea, profesorul Liviu Stan, înaltpreasfințitul Casian al Dunării de Jos, părintele profesor Constantin Galeriu, părintele profesor Gheorghe Drăgulin și pr. prof. Nicolae Dura. Totodată, volumele de beletristică din colecție, unele conținând dedicații olograf, întregesc potretul intelectual al donatatorului.
De asemenea, colecția „Cezar Vasiliu” însumează atât cărți de autor, cât și unele suporturi de curs. Dintre acestea se remarcă teza de doctorat a părintelui profesorLa relazoni tra la Chiesa Cattolica e la Chiesa Ortodossa tra 1959–1970 susținută la Palermo în 1971, precum și cursul său în două volume susținut la Universitatea Catolică din Sherbrooke, Canada: Histoire de l’Eglise Orthodoxe, Montréal, 2003. Cartea Sfinții Neamului Românesc, tipărită la Târgoviște în anul 1999 de autor și păstrată în colecție,sintetizează preocupările de istorie și spiritualite ale părintelui profesor, fiind, totodată, una dintre puține lucrări de specialitate apărute în limba română și consacrate chestiunilor de haghiografie. Inedit este și volumul de eseuri istorice și teologice Nihil Sine Deo ce se regăsește în cadrul colecției. Publicat în două ediții la San Diego și Râmnicu Vâlcea, acesta cuprinde opiniile și atitudinile autorului față de evenimentele și personalitățile marcante ale istoriei bisericești universale și românești.
În colecție se regăsesc și dosare care conțin: articole, extrase de presă, pliante, cataloage, programe, broșuri tipărite, fotocopii, manuscrise, calendare, cărți poștale, diverse documente personale și extrase de presă din publicații românești. În plus, colecția reunește manuscrise ale lui Cezar Vasiliu, peste 100 de publicații periodice, materiale audio-video, albume și broșuri multigrafiate. Cele mai valoroase manuscrise conțin texte dedicate învățământului academic și domeniului hagiografiei creștine. O parte a arhivei personale cuprinde corespondeța soției donatorului, Zoe Vasiliu, cu diferite personalități românești.
Listă cu lucrări proprii:
VASILIU, CEZAR. Histoire de l’Église orthodoxe. Vol. 1, Des origines à 1054 : manuscris. Rév. Père Dr. César Vasiliu, D.Th.. Montréal : [s.n.] , 1998, 386 p. În: Histoire de l’Église orthodoxe. : manuscris / Rév. Père Dr. César Vasiliu, D.Th. . ─ Montréal : [s.n.] , 1998-.
V34
VASILIU, CEZAR. Histoire de l’Église orthodoxe. Vol. 2, 1054-1950 : manuscris. Rév. Père Dr. César Vasiliu, D.Th.. Montréal : [s.n.] , 2004, 374 p. În: Histoire de l’Église orthodoxe. : manuscris / Rév. Père Dr. César Vasiliu, D.Th. . ─ Montréal : [s.n.] , 1998-.
V34
VASILIU, CEZAR. Istorie şi credinţă. [Fotocopie]. Cezar Vasiliu. București : [s.n.], 1997, 198 p. ; il.
V34
VASILIU, CEZAR. Le relazioni tra la Chiesa Cattolica e la Chiesa Ortodossa [Carte tipărită] : dell’annuncio del Concilio Vaticano II (Gennaio 1959) fino ad oggi (Dicembre 1970) : punto di vista ortodosso. Cezar Vasiliu. Palermo : [s.n.] , 1971, 76 p. Cartea este o parte a dizertației susținute la
V34
VASILIU, CEZAR. Nihil sine Deo [Carte tipărită] : nimic nu se poate fără Dumnezeu. Preot Dr. Cezar Vasiliu. Cuvânt înainte de P.S. Gherasim Episcop al Râmnicului ; Editor: Ioan Barbu. Ediția a 2-a revăzută și întregită. Râmnicu Vâlcea : Editura Antim Ivireanul, 2003, 254 p. Cartea este tipărită cu binecuvântarea P.S. Gherasim Episcop al Râmnicului. ISBN 973-8106-01-X
V34
VASILIU, CEZAR. Nihil sine Deo Vol. 1. [Carte tipărită] : eseuri istorice și teologice. Cezar Vasiliu, Ph. D. Editor: Eugene Popescu ; Cu o prefață de P.C. Preot Profesor Gheorghe Calciu. San Diego : s.n., 1990, 147 p. (Colecția Institutului Român de Cercetări Istorice din California ; nr. 5). În: Nihil sine Deo. : eseuri istorice și teologice / Cezar Vasiliu, Ph. D. . ─ San Diego : s.n., 1990-.
Cartea conține dedicația autorului pentru Pr. Cezar Vasiliu, exemplar nr. inventar CV1206.
V34
VASILIU, CEZAR. Pregătirea, începerea și perspectovele dialogului teologic dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică. [Extras]. Lector dr. Cezar Vasiliu. București : Editura Institutul Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1981, 376-397 p.
Extras din: Studii teologice. : Revista Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Română; Redactor şef: Pr. prof. dr. Constantin Coman . ─ Bucureşti : Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1981, 3 vol.
V34
VASILIU, CEZAR. Relaţiile dintre Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă [Lucrare ştiinţifică] : de la anunţarea conciliului Vatican II. Cezar Vasiliu. București : [s.n.], 1976, 190 p. Teză de doctorat în Teologie, doctorand Cezar Vasiliu (exemplar nr. inventar CV1152.)
V34
VASILIU, CEZAR. Relațiile dintre Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă [Lucrare științifică] : de la anunțarea Conciliului Vatican II (ianuarie 1959) pînă în decembrie 1970. Cezar Vasiliu. Institutul Pontifical Oriental din Roma. [s.l.] : [s.n.], [s.a.], 192 p. Teză de doctorat susținută la Institutul Pontifical Oriental din Roma, „Doctor în științe bisericești răsăritene”, cu calificativul „magna cum laude”, titlu decernat la 30 sept. 1971. Fotocopie a tezei de doctorat ( exemplar nr.inventar CV1499. )
V34
VASILIU, CEZAR. Sfinții neamului românesc. [Carte tipărită]. Preot Dr. Cezar Vasiliu. [s.l.] : Editura Stolnicul Cantacuzino, [s.a.], 192 p. Monografia despre Sfinții români este dedicată I.P.S. Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, cel care l-a hirotonit pe autor. ISBN 973-98679-9-X
V34
Din colecția autorului:
ALEXANDRESCU, HARALD. Apocalipsa lui Ion [Carte tipărită] : manifest biblic. Harald Alexandrescu. Bucureşti : Editura Colaj, 1993, 52 p.
A38
ANANIA, VALERIU. Atitudini [Carte tipărită] : Amintiri despre Patriarhul Justinian; Corupția spirituală; Despre transplantul de organe; Biserica și politica; România și Europa; Jertfa tinerilor din Decembrie ’89 și ispitele societății post-comuniste. Bartolomeu Anania. Cluj-Napoca : Editura Arhidiecezana Cluj, 1999, 124 p. Exemplarul CV0024 conține pe pagina de titlu dedicație pentru preotul Cezar Vasiliu. ISBN 973-97938-9-4
A48
ANANIA, VALERIU. Cerurile Oltului [Carte tipărită] : Școlile Arhimandritului Bartolomeu la imaginile fotografice ale lui Dumitru F. Dumitru : Din inițiativa , cu binecuvântarea și predoslovia Prea Sfințitului Gherasim, Episcopul Rîmnicului și Argeșului. Valeriu Anania. Râmnicu Vâlcea : Episcopia Rîmnicului și Argeșului, 1990, 332 p. Cartea are supracopertă. Exemplarul CV0025 conține pe pagina de titlu dedicație pentru preotul Cezar Vasiliu. ISBN 973-9130-09-7
A48
BUTULESCU, VALERIU. Aphorismes. [Carte tipărită]. Valeriu Butulescu. Traduit par: Généviève et Jean Gomez, France et Paulian Furtună, Roumanie ; Conseiller d’édition: Dumitru Popescu. Toronto : Maple Red Publishing House, 2003, 68 p. ; il. ISBN 0-9734539-0-7
B97 821/B97
CRĂCIUN, CASIAN. Candelele credinței. [Carte tipărită]. Casian, Episcopul Dunării de Jos. Coperta: Pavel Botezatu. Galaţi : Editura Episcopiei Dunării de Jos, 2005, 428 p. Cartea conține o dedicație pentru Pr. Cezar Vasiliu din partea autorului, datată 12 iulie 2005 (exemplar nr. inventar CV0182). ISBN 973-86646-5-9
C81
DAMIAN, THEODOR. Calea Împărăției. = The Door to the Kingdom [Carte tipărită]. Theodor Damian. Coperta: Florentina Vrăbiuță. Iași : Editura Timpul; New York : Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă , 2000, 138 p. ; p.il. (Colecția Cultura ortodoxă). Carte conține dedicația autorului pentru Pr. Cezar Vasiliu, exemplar nr. inventar CV0300, CV0299. ISBN 1-888067-10-1 ISBN 973-8003-65-2
D13
DANIEL, PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE. Foame și sete după Dumnezeu [Carte tipărită] : înțelesul și folosul postului. Daniel, Patriarhul Bisericii Ordodoxe Române. Bucureşti : Editura Basilica, 2008, 246 p. Cartea conține dedicația autorului pentru Pr. Cezar Vasiliu, exemplar nr. inventar CV0320. ISBN 978-973-88672-2-2
D17
Documenti il Concilio Vaticano . vol. 2. [Carte tipărită]. A cura del Centro Dehoniano. Bologna : Edizioni Dehoniane, 1966, 1300 p. (Documenti). În: Documenti il Concilio Vaticano .; A cura del Centro Dehoniano . ─ Bologna : Edizioni Dehoniane[sa]
C34
EVDOKIMOV, PAUL. Arta icoanei [Carte tipărită] : o teologie a frumuseţii. Paul Evdochimov. Traducere de Grigore Moga și Petru Moga. Bucureşti : Editura Meridiane, 1993, 296 p. (Artă şi religie). ISBN 973-33-0239-2
E93 II 37.933
GRIGORAŞ, N.; CAPROŞU, IOAN. Biserici și mânăstiri vechi din Moldova [Carte tipărită] : pînă la mijlocul secolului al XV-lea. N. Grigoraș, I. Caproșu. București : Editura Meridiane, 1968, 70 p.
G82
PAISIE AGHIORITUL, CUVIOSUL. Bătrânul Hagi-Gheorghe Athonitul 1809-1886. [Carte tipărită]. Cuviosul Paisie Aghioritul. Trad. din elenă de ieroschim. Ştefan Lacoschitiotul Chilia ,,Bunei-Vestiri” Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos. [București] : [Publistar], [s.a.], 94 p. ; fig. ISBN 973-97819-4-2
P13
PLĂMĂDEALĂ, ANTONIE. Biserica slujitoare [Carte tipărită] : În Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiție și în teologia contemporană. Antonie Plămădeală. București : [s.n.], 1972, 346 p. Cartea conține dedicația autorului pentru Cezar Vasiliu (exemplar nr. inventar CV0779)
P70
POPOVICI, PETRU. Biblia este totuși adevărată. [Carte tipărită]. Petru Popovici. s.l. : Editura Lumina lumii, s.a., 262 p. ; p.il.
P83
RUS, REMUS. Dicţionar enciclopedic de literatură creştină din primul mileniu. [Carte tipărită]. Remus Rus. Grafica: Emil Bojin. Bucureşti : Editura Lidia, 2003, 906 p. Carte tipărită cu binecuvântarea PF Părinte Teoctist Patriarhul BOR. Dicționarul conține dedicația autorului pentru Pr. Cezar Vasiliu (nr. inv. CV1263). ISBN 973-85324-0-X
III 19.545 R94 81/R94
SASU, AUREL. Cultura română în Statele Unite și Canada. . Vol. 1, Presa [Carte tipărită]. Aurel Sasu. Coperta: Vasile Olac ; Redactare și coordonare lexicografică: Rodica Pandele. București : Editura Fundaţiei Culturale Române, 1993, 280 p. În: Cultura română în Statele Unite și Canada. / Aurel Sasu . ─ București : Editura Fundaţiei Culturale Române, 1993-. ISBN 973-9132-86-3
S25
SASU, AUREL. Cultura română în Statele Unite și Canada. . Vol. 2 , Nostalgia românească [Carte tipărită]. Aurel Sasu. Coperta: Vasile Olac. București : Editura Fundaţiei Culturale Române, 1993, 280 p. În: Cultura română în Statele Unite și Canada. / Aurel Sasu . ─ București : Editura Fundaţiei Culturale Române, 1993-. ISBN 973-9132-87-1
S25
Opis Documente
CEZAR STELIAN VASILIU
Zoe R. Vasiliu – corespondență (text olograf) pentru MS Regele Mihai I, Montreal 21 iulie 1998, pp. 94-120 (DOSAR CEZAR VASILIU – DIVERSE I, manuscrise, corespondență, extrase, CV1506);
Atestat Cezar Vasiliu de membru al ARAS (feb. 1989), p. 169 (DOSAR CEZAR VASILIU – DIVERSE II, manuscrise, corespondență, extrase, CV1507);
Manuscris Cezar Vasiliu (text dactilografiat), Unificarea datei Paștelor, premiză a refacerii unității creștine, Congres A.R.A. Târgoviște-România, pp. 237-241 (DOSAR CEZAR VASILIU – DIVERSE III, manuscrise, documente, extrase, CV1508);
Corespondență Pr. Cezar Vasiliu cu Doina Cornea, pp. 398-399 (DOSAR CEZAR VASILIU – DIVERSE IV, manuscrise, documente, ghiduri, extrase, CV1505);
Extras, text dactilografiat – Prefață Pr. Prof. Dr. Cezar Vasiliu la „Calea spinoasă a înțelegerii, texte inedite” (Ed. FRM, Montreal, 2012) – Bazil Gliga, pp. 87-90 (DOSAR CEZAR VASILIU, DIVERSE VII, manuscrise, extrase, pliante, fotografii, CV1519).
Dedicații:
Liviu Stan, ”Sfinții români” (Sibiu, 1945) – cartea conține dedicația autorului pentru Cezar Vasiliu (nr. inventar CV0918)
Lavinia Stan, Lucian Turcescu, ”Religie și politică în România postcomunistă” (București, 2010) – cartea conține dedicația autorului Lucian Turcescu pentru Cezar Vasiliu (nr. inventar CV0917)
George Stanca, ”Angel radios” – cartea conține dedicația autorului pentru Cezar Vasiliu (nr. inventar CV0919)
Valeriu Stancu, ”Trei Rîuri și un ocean de poezie A l’ombres des érables en fleur” – cartea conține dedicația autorului pentru Cezar Vasiliu (nr. inventar CV0921)