1. Acasă
  2. |
  3. Colecții
  4. |
  5.   Donația „Carmen Firan...

  Donația „Carmen Firan și Adrian Sângeorzan”

Biografie:

Carmen FIRAN, poetă, prozatoare, eseistă, autoare de piese de teatru și scenarii de film
(n. 29 noiembrie 1958, Craiova, Dolj)

Poeta, prozatoarea, eseista, autoarea de piese de teatru și scenarii de film, Carmen Firan a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din Craiova în 1981. A semnat în revista  Ramuri cu pseudonimul Florentina Neagoe (1975), debutul în volum s-a realizat cu placheta de versuri Iluzii pe cont propriu, apărută la editura Scrisul Românesc, în 1981.

Este autoarea mai multor volume de poezie dintre care amintim: Paradis pentru ziua de luni (1983), Îmblânzitorul de vieți furate (1984), Trepte sub mare (1990), Negru pur (1994), Locuri de trăit singur (1997), Candori pedepsite (2000), Vise clare cu oameni (2001), Cuceriri disperate (2004), Cuvinte locuite (2006), Sertarul cu albine (2014), Femeia de nisip (2018). O parte dintre volumele de poezie sunt publicate în SUA: Accomplished Error (1999), The First Moment After Death (2000), In the Most Beautiful Life (2002). Acestea sunt completate de volume de povestiri, eseuri și interviuri, apărute în limba engleză: The Second Life (2005), Words and Flesh (2008), Infero (2011), Interviews And Encounters: Poetry and Conversation between Nina Cassian and Carmen Firan (2015). Volumele de poezie sunt dedicate și copiilor: Nopți senine pentru tine (1985), Alte nopți, aceleași vise (1986), Vino, Doamne, mai aproape (1990), Poți să fugi în papuci de turte dulci (1991).

Interesul autoarei pentru literatură merge și în direcția scrierii prozei. Din această categorie amintim romanele: Tot mai aproape (1991), Umbra pierdută (2018), În apele facerii (2019), Singurătatea bărbaților (2022). Proza scurtă reprezintă o altă preocupare a autoarei: Farsa (2002), Caloriferistul și nevasta hermeneutului (2005), Detectorul de emoții (2011). Eseistica completează paleta preocupărilor autoarei în ceea ce privește valențele scrisului: Miracole mici și mijloci (2009), Valiza cu melci. Un horoscop al emigrantului (2012), Unde începe cerul (2013), Atingerea. Călătorii interioare și drumuri în afară (2016) etc.

Carmen Firan a scris și piese de teatru, debutează ca dramaturg în 1982 cu piesa Polen pe insulă, jucată la Teatrul Național din Craiova. Următoarele două piese Vânătoarea imaginară (1983) și Vis în acvariu (1984) sunt dramatizate la Teatrul Radiofonic. Activitatea de dramaturg este continuată cu Lumina din pod, pusă în scenă la New York în 2004, în țară premiera are loc în 2004 la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. Activitatea sa se ramifică și spre lumea filmului, în acest sens scrie mai multe scenarii de film: Proprietarii de stele, Capcană pentru îngeri, Aruncătorul de cuțite, Un trio pentru infern.

Colaborează la numeroase reviste din tară și străinătate: Apostrof, Vatra, România literară, Luceafărul, Dilema, Scrisul Românesc, Tribuna, Contemporanul, Cultura, Exquisite Corpse, Hubbub, Literary Chaos, Notre Dame Review, Words Without Borders, Yellow Medicine Review, Transcendental Friends etc.

Poeta a editat și coordonat mai multe antologii de poezie, dintre acestea amintim: În noi e un cer mai adevărat (antologie de poezie israeliană în limba română, 1991), Candoare străină (volum din opera lui Andrei Codrescu, antologie bilingvă de poezie, 1996). Este co-editor pentru volumele Locul nimănui (antologie de poezie americană contemporană, 2006), Născut în Utopia (antologie de poezie română modernă și contemporană, 2006), Străin acasă. Poezie americană contemporană cu accent (antologie de poezie americană contemporană, 2008).

Premii, distincții, afilieri:

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, în colegiul editorial al revistei Lettre Internationale, membră a societăților americane International Library of Poets, a Modern Language Association of America și a PEN Clubului din New York.

Premiul I la Concursul de Poezie al Americii de Nord.

Premiul Oficiului Național al Cinematografiei pentru scenariul de film Proprietarii de stele.

 

Adrian SÂNGEORZAN, poet, prozator și eseist
(n. 1 ianuarie 1954, Bistrița, Bistrița – Năsăud)

Poetul, prozatorul și eseistul Adrian Sângeorzan a urmat Facultatea de Medicină din Cluj, pe care a absolvit-o în 1978. În 1990 a plecat în SUA, dorind să se stabilească la New York. După o scurtă perioadă petrecută în Montreal, Canada, se reîntoarce la New York unde își echivalează studiile, continuând să trăiască în acest oraș, în care profesează ca medic, în același timp, prezența sa în viața culturală începe să prindă contur.

Debutul se realizează în România literară (2001) cu un grupaj de poeme. Volumul de poezii Pe viu apare în același an la editura Axa 2000 din Botoșani, având o prezentare de Nina Cassian. În 2002 i-a apărut prima carte de versuri tradusă din limba engleză, Over The Lifeline (Peste linia vieții), la editura Spuyten Duyvil din New York, volumul s-a bucurat de recomandarea lui Andrei Codrescu. În 2003 a publicat împreună cu soția sa, Carmen Firan, volumul de poeme exquisite corpse, Voci pe muchie de cuțit, ediție bilingvă româno-engleză, apărut la Scrisul Românesc.

În 2003 a publicat la aceeași editură volumul de proză memorialistică Între două lumi. Povestirile unui doctor de femei, au urmat alte ediții la Scrisul Românesc, în 2005, 2010 și 2023. Cartea a fost distinsă cu Premiul „Gib I. Mihăiescu” și are o prefață de Dumitru Radu Popa. Același volum a fost tradus în limba engleză și publicat în 2012, la New York, cu titlul Exiled from the Womb. Tales of a Women’s Doctor, la editura Spuyten Duyvil, fiind foarte apreciat de scriitorii americani Bruce Benderson și Andrey Gritsman. Volumul bilingv de poeme Tatuaje pe marmură / Tatoos on Marble a apărut la Scrisul Românesc în același an cu romanul Circul din fața casei, publicat la editura Curtea Veche, ambele în 2006. Acest roman l-a impus ca prozator pe Adrian Sângeorzan, a fost bine receptat de critică, bucurându-se deopotrivă de aprecierea lui Andrei Codrescu. În 2008 a fost publicată a doua ediție a romanului, cartea are și o versiune în limba engleză la editura New Meridian din New York, publicată în 2022.

Romanul Vitali a apărut în 2008 la editura Curtea Veche Publishing. Ediția bilingvă a volumului Anatomia Lunii / The Anatomy of the Moon, reprezentând un poem autobiografic, a fost publicată la editura Scrisul Românesc, în 2010. Volumul de proză memorialistică Între femei, un jurnal al experiențelor medicale și personale în România și Statele Unite, reunește mai multe povestiri apărute la editura Curtea Veche Publishing, în 2013. În 2018, volumul de poezii Geografia lucrurilor a apărut la editura Charmides, în același an la editura Scrisul Românesc a fost tipărită ediția bilingvă de poezie Ținere de minte / The Span of Memory. Colecția de povestiri Certificat de virginitate a fost publicată la editura Curtea Veche Publishing, în 2019. Anul 2020 prilejuiește două apariții la editura Scrisul Românesc, volumul bilingv de poezie Cântece de carantină / Quarantine Songs, scris împreună cu Carmen Firan și, de asemenea, un alt volum de poezie Lumea mascată, tradus în mai multe limbi. În 2023, publică un nou volum de povestiri, După sfârșit, la Curtea Veche Publishing. Poemele sale sunt incluse în mai multe antologii: The best poems and poets of 2002, Born in Utopia, Stranger at Home. Contemporary Amaerican Poetry with an Accent, 20 Years After the Fall, Yellow Medicine Review etc. Activitatea prozatorului se completează prin publicarea în mai multe reviste de cultură, dintre acestea amintim: Viața Românească, Cultura, Scrisul Românesc, Words without Borders, Copenhaga Review of Books, Respiro, Egophobia.

Adrian Sângeorzan s-a remarcat și ca traducător, volumul Umbre din Est / Estern Shadows al poetului american Richard Milazzo a apărut în ediție bilingvă româno-engleză la Scrisul Românesc, în 2009. Prozatorul este și co-traducător al volumului Locul nimănui, o antologie de poezie americană contemporană, apărută la Cartea Românească, în 2006.

Premii, afilieri:

  • Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
  • Membru în cadrul Bibliotecii Internaționale a Poeților din SUA, unde a obținut locul III la Concursul de Poezie, în 2003.

Descriere donație:

Donația „Carmen Firan și Adrian Sângeorzan”

Carmen Firan:

Poetă, prozatoare, eseistă, autoare de piese de teatru și scenarii de film, Carmen Firan s-a născut la 29 noiembrie 1958 în Craiova. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Poeţilor Americani şi a PEN American Center din New York. Între 1997 şi 2002 a fost director de programe la Institutul Cultural Român din New York, iar din 2002 se stabilește în Statele Unite, la New York. Colecția conține cărțile donatoarei, volume de poezie, proză și interviuri, publicate începând cu anul 1981, dar și o serie de antologii. Dintre acestea amintim: Iluzii pe cont propriu (1981), Vise clare cu oameni (2000), The Farce (2003), Cuceriri disperate / Desperate Conquest (2005), Caloriferistul și nevasta hermeneutului (2005), Miracole mici și mijlocii (2009), În căutarea Magicianului Alb. Ștefania Magidson în dialog cu Carmen Firan (2012), Valiza cu melci. Un horoscop al emigrantului (2012), Umbra pierdută (2018), În apele facerii (2019), Singurătatea bărbaților (2022), Born in Utopia (An Anthology of Modern and Contemporary Romanian Poetry) – editorii Carmen Firan și Paul Doru Mugur (2006), Stranger At Home. American Poetry With An Accent. An Anthology of Contemporary Poetry by American Poets of Foreign Origin. Edited by Andrey Gritsman, Roger Weingarten, Kurt Brown, Carmen Firan (2008) etc.

Adrian Sângeorzan

Poet, prozator și eseist, Adrian Sângeorzan s-a născut la 1 ianuarie 1954 în Bistrița. În 1990 pleacă din țară și se stabilește la New York. Debutează editorial cu volumul de versuri „Pe viu” (Axa, 2001), cu o prezentare de Nina Cassian. Donația aflată în fondul Muzeului Cărții și Exilului Românesc cuprinde volumul de debut în limba română și alte cărți de poezie, proză și eseu, publicate de Adrian Sângeorzan de-a lungul timpului. Dintre acestea amintim: Over the Lifeline (2003), Between Two Worlds. Tales of a Women’s Doctor (2005), Vitali (2008), Între două lumi. Povestirile unui doctor de femei (2010), Drumuri (2017), Geografia lucrurilor (2018), Ținere de minte / The Span of Memory (2018), Lume Mascată (2020), The Circus in Front of my House (2022) etc.

Listă cu lucrări proprii:

Din colecția autorului:

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet