Muzeul Cărții și Exilului Românesc o sărbătorește pe Rodica Stănoiu, născută la data de 10 mai 1939, în localitatea Nucet, Dâmbovița. Rodica Stănoiu a adus o contribuție importantă la constituirea fondului muzeului, prin donarea, în anul 2018, a unei importante colecții de carte.
Alcătuită din cărți și reviste cu specific juridic, colecția soților Rodica și Șerban-Viorel Stănoiu reunește aproximativ 400 de titluri, cel mai vechi datând din 1895, iar cel mai nou fiind tipărit în 2016. Importantă datorită bogăției de tratate, cursuri, principii și culegeri de drept, colecția „Rodica și Șerban-Viorel Stănoiu” se alătură fondurilor și colecțiilor din domeniile istorie, relații internaționale, diplomație, literatură, artă, cinematografie.
Am hotărât să donez colecția de cărți și reviste de drept aparținând soțului meu Șerban-Viorel Stănoiu, plecat dintre noi la 25 februarie 2017, fost cercetător științific, cadru didactic universitar, avocat și judecător la Curtea Constituțională a României, Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, din Craiova, locul unde s-a născut la 20 septembrie 1940. Printre cărțile donate se află exemplare unice în România, din literatura juridică străină, aparținând unor autori celebri în dreptul civil. Cărțile au reprezentat viața lui. Era nedespărțit de ele, oriunde s-ar fi aflat. Până în ultima perioadă a vieții sale, colinda librăriile și anticariatele din țară și din străinătate, în căutarea „a ceva ce încă nu citise”. Sper ca tinerii care se pregătesc pentru cariera juridică (licență, masterat, doctorat), dar și profesioniștii consacrați să beneficieze de acest fond documentar, declara la momentul donației Rodica Stănoiu, fost ministru al justiției.
Rodica Mihaela Stănoiu a scris cărți din domeniul juridic, dintre care amintim: „Asistența juridică internațională în materie penală”, în 1975, „Metode și tehnici de cercetare în criminology”, în 1981, precum și lucrarea „Tranziția și criminalitatea: culegere de studii”, în 1994, în colaborare cu Ortansa Brezeanu și Tiberiu Dianu.
Ministru al Justiției și profesor universitar, Rodica Mihaela Stănoiu a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1961. În 1969 și în 1982, a urmat studii postuniversitare la Școala de Criminologie a Universității din Montréal, respectiv la Facultatea Internațională de Drept Comparat din Strasbourg. În 1975, a obținut titlul de Doctor în Drept la Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” din cadrul Academiei Române, iar în 1994, a urmat un stagiu de cercetare la Centrul Federal de Justiție din Washington DC.
Din anul 1995, până în anul 2005, a lucrat ca profesor universitar la Universitatea Spiru Haret, iar din 1996 și până în prezent ocupă aceeași funcție academică la Universitatea Dimitrie Cantemir.
Începând cu 1996, a ocupat funcția de senator în cadrul Parlamentului României timp de trei mandate, iar între 2000 și 2004, a fost Ministru al Justiției.
Colecția donată de Rodica Stănoiu reprezintă o parte din biblioteca familiei, o biblioteca extrem de valoroasă pentru profesioniștii dreptului. Judecător la Curtea Constituțională a României, profesor universitar, Șerban Viorel Stănoiu a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1964 și a urmat Școala Internațională de Drept al Muncii Comparat de la Trieste, din Italia, în 1969, unde a obținut titlul de diplomat. Ulterior, în 1976, a obținut titlul academic de Doctor în Drept la Institutul de Cercetări Juridice.
Între 1964 și 1975 a lucrat ca cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române. Din 1978 până în 2001 a predat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Spiru Haret din București și a lucrat ca avocat în cadrul Baroului București. Șerban Viorel Stănoiu a fost interesat de domeniul juridic, scriind mai multe lucrări: Disciplina muncii în unitățile socialiste de stat, în 1975, în colaborare cu Petre Marica și Maria Florescu și Accidentele de muncă și bolile profesionale în legislația R.S. România, în 1977.